nieuws

Mobiele 804 en 1404 verlengen Atlaslijn

bouwbreed

Tijdens twee open dagen, eind vorige week, hield Atlas importeur Hans van Driel BV aan zijn vestiging te Tiel twee nieuwe machinemodellen ten doop uit de toch al indrukwekkende range van Atlas-graafmachines. Centraal tussen de vele modellen, waarvan met enkele machines in de populaire klasse, naar hartelust kon worden gedraaid, stonden de, overigens afgesloten, nieuwkomers, de Atlas 804 en 1404.

Eerstgenoemde is een 4250 kg mobiele minigraver met doorlopend draaibare bovenwagen in de vermogensklasse 33,0 kW. Dit motorvermogen wordt geleverd door een watergekoelde 4 cilinder diesel van Perkins en wordt gebruikt voor de aandrijving van een regelpomp met automatische sturing voor de hydrostatische aandrijving alsmede drie aparate pompen voor de voeding van alle machinefuncties.

Met de graafinrichting, samengesteld uit monoblocgiek en 1,65 meter lange graafarm ligt het graafbereik op 5550 mm .

Planetaire aandrijving

Beide onderwagenassen kennen een planetaire aandrijving, hydraulisch bekrachtigd door middel van regelrijmotoren.

Deze verlenen de machine een traploos regelbare rijsnelheid van 0-20 km/h.

Een vanuit de cabine te bedienen kruipgangschakeling (0-2 km/h) is standaard aanwezig.

Dat geldt eveneens voor een hydrauylische aanbouwset voor montage van en bediening van grijper en grijperrotatie.

De pendelas van de 804 is apart of automatisch met de hoofdrem te bedienen.

De 15,1 ton zware Atlas 1404 is eveneens een mobiele machine met een standaard bakinhoud van 800 liter. Een vier-cilinder Deutz-dieselmotor van het type BF4L913 levert hier bij 2300 omw/min een vermogen van 74 kW (101 pk).

Vier-systeem

Het hart van het AWE hydraulische vier-systeem is een hogedruk-plunjerpomp met arbeidsregeling en automatische nulslagregel. De maximale opbrengst hiervan bedraagt 210 l/min. bij een werkdruk van 310 bar.

Het hydraulische systeem omvat voorts servobekrachtiging en een grote koeler in het aparate koelsysteem, alsmede lasveiligheidsventiel en fijnregelbaar zakventiel in het hefcircuit.

Geen monobloc giek zoals bij de 804 maar een tweedelige verstelbare giek met dubbele hefcilinder plus 2560 mm lange graafarm bieden de machine een graafbereik van 8,6 meter en grootste graafdiepte tot 5,4 meter.

Beide aangedreven assen van de mobiele onderwagen hebben hier eveneens een planetaire aandrijving, bekrachtigd door een hydraulisch regelbare rijmotor waarmee een maximum rijsnelheid wordt bereikt van 30 km/h.

De 1404 staat standaard op 8 x 10.00 x 20 banden.

Reageer op dit artikel