nieuws

Finlay 393 C zeeft puin oude steenoven

bouwbreed Premium

Tijdens de Technische Kontaktdagen in 1992 heeft de Nederlandse bouwnijverheid al even kennis ke maken met het gerenommeerde machinemerk Finlay, toen het Belgische importbedrijf C&H Trading Company een zeefinstallatie van dit fabrikaat in Wezep demonstreerde.

Een nadere en uitgebreidere kennismaking met Finlay is sinds kort mogelijk nu fabrikant en importeur H. Saes BV uit Tegelen de verkooprechten voor ons land van deze Ierse machinebouwer in handen heeft. Die vond in VEM Vestering – Emans BV uit Beesel voor een 393C reeds zijn eerste afnemer. Naar de mening van directeur Henk Saes, die zich de laatste jaren op dit gebied uitvoerig heeft georienteerd, behoort de Finlay 393CD tot een van de meest complete zeefinstallaties. Het eerste exemplaar in ons land draait momenteel op een locatie in Lobith bij de sloop van een steenoven van firma De Bijland. Het uit de sloop vrijkomende puin en afvalmateriaal wordt door de installatie uitgezeefd in vier fracties bestaande uit vuurvaste steen en rode baksteen dat door mineralen handel Thijsen-Emans BV uit Beesel wordt afgenomen als grondstof voor de kleiwarenindustrie respectievelijk voor verwerking tot gravel. De fijnere fracties zoals korrelmix en zand worden voor andere doeleinden gebruikt.

Aan de invoerzijde wordt het puinmateriaal op een instelbaar schudzeef gedeponeerd dat zich boven een vultrechter bevindt. Hier wordt het grove steenmateriaal direct van de fijnere bestanddelen gescheiden.

Dubbel zeefdek

Met behulp van een invoerband belandt het fijnere materiaal op een dubbel zeefdek (beide 3.04 x 2.13 m) vanwaar het in drie verschillende fracties door drie bandtransporteurs met instelbare hellingshoek wordt afgevoerd.

De beide zeefdekken zijn verwisselbaar en te leveren in diverse maasgrootten, terwijl voor het zeven van zwarte grond ook een vingerzeefdek is te monteren. Afhankelijk van de aard van het te zeven mate riaal en toegepaste zeefdekken komt de 393C tot een capaciteit van 350 tot 400 ton per uur. In Lobith werd reeds 13000 ton afval verwerkt.

Voor de aandrijving van de installatie zorgt een Deutz dieselmotor van 75 kW (100 pk).

Hoewel de Finlay 393C in bedrijfstand een lengte heeft van 18,593 en een hoogte van 5,182 m zijn de transportafmetingen van de installatie belangrijk geringer. Door het zijdelings en naar voren inklappen van de transporteurs wordt de machinelengte teruggebracht tot 14,325 m, een breedte van 2,79 m en een hoogte van 2,79 m. In deze positie kan de 20,5 ton zware installatie als trekker opleggercombinatie over de weg worden vervoerd. De hele procedure voor het komen van trans porttoestand tot werkpositie vraagt ongeveer dertig minuten.

De Finlay Hydrascreen 393 maakt deel uit van een breed aanbod van negen mobiele zeefinstallaties waarbij de verschillende machines zijn toegesneden op het verwerken van uiteenlopende materialen tot zeeffracties van zelfs vijf.

Overigens beperkt zich het Ierse leveringsporgramma niet tot uitsluitend zeefinstallaties.

Steenbrekers dateren reeds van oudere datum en vonden hun weg naar markten zoals Engeland, Scandinavie, Australie en het Verre Oosten.

De machines zijn leverbaar in stationaire en mobiele uitvoering en bedoeld voor het breken van graniet, basalt, quartz, beton, asfalt en andere steenachtige materialen.

Reageer op dit artikel