nieuws

Eis van 1 jaar voor verkoop vervalste antieke tegels

bouwbreed

Officier van justitie mr. M.C. Weel heeft voor de rechtbank in Groningen een jaar gevangenisstraf geeist tegen de 45jarige antiekhandelaar G. P. uit Italie wegens oplichting. De man wordt ervan verdacht 300 imitaties van zeventiendeeeuwse Harlinger tegels te hebben verkocht aan een handelaar in Grootegast.

Volgens de Italiaan waren het authentieke tegels. Hij leverde de partij voor f. 220000 gulden. Zelf had hij er f. 27000 gulden voor betaald. Een handelaar in oude en antieke bouwmaterialen te Grootegast was in 1989 geinteresseerd in de aanbieding van zeldzame antieke tegels met afbeeldingen van schepen. Ze zouden afkomstig zijn uit de kelder van een huis in Harlingen.

De handelaar ging op de aanbieding in, maar kreeg argwaan toen hij in 1991 een boze Duitse antiquair op bezoek kreeg, aan wie hij enkele tegels had verkocht. Volgens de Duitser had laboratoriumonderzoek aangetoond dat het om nieuwe tegels ging. Het gerechterlijk laboratorium in Rijswijk bevestigde na onderzoek dat het inderdaad om spiksplinternieuwe tegels ging. In het laboratorium werd vastgesteld dat voor de imitatie een nieuw en geraffineerd procede is toegepast. Daardoor ke afbeeldingen op antieke tegels door middel van een soort stempeltechniek opnieuw worden afgedrukt.

Ontekenning

De Italiaan ontkende dat hij wist dat het om vervalsingen ging. Hij heeft verklaard dat hij de tegels heeft gekocht van iemand die als decorateur bij de Harlinger aardewerk- en tegelfabriek werkt. Deze expert blijkt in het museum Het Princessehof een collectie authentieke tegels met toestemming van het museum te hebben ge fotografeerd. Dat was vlak voor dat de tegels te koop werden aangeboden. De schilder ontkent echter elke betrokkenheid bij de zaak.

Volgens de Italiaan heeft hij nooit tegen de handelaar gezegd dat de tegels uit een kelder in Harlingen afkomstig waren. ‘Hij is het slachtoffer geworden van zijn eigen gretigheid’, aldus de verdachte.

De gedupeerde handelaar heeft inmiddels een civiele procedure tegen de Italiaan aangespannen om zijn financiele schade te verhalen. Volgens de advocaat van P. is er onvoldoende bewijs om zijn client te veroordelen. De rechtbank wijst vonnis op 18 november.

Reageer op dit artikel