nieuws

Eerste Komatsu PC1600 op Europese markt

bouwbreed Premium

Op een van de grootste waterbouwkundige poen die op dit moment in Europa worden uitgevoerd, het uitbreidingspo van de haven van Bilbao te Spanje, is voor het eerst in Europa de Komatsu-gigant PC1600-1 hydraulische graafmachine te bewonderen. De machine heeft een eigen massa van 160 ton en wordt aangedreven door twee Komatsudieselmotoren van het type SA6D140. Deze motoren geven de machine een totaal vermogen van 604 kW (808 pk).

De machine kan worden uitgerust als graafmachine met een capaciteit van 8,5 tot 11,2 kubieke meter, of als laadschop met een capaciteit van 8,0 tot 13,0 kubieke meter.

De turbodieselmotoren met directe inspuiting leveren een meer dan behoorlijk vermogen en hebben daarbij een efficiente verbranding. Het lichte ontwerp van de motoren waarborgt bovendien een minimum aan interne wrijving waardoor de motoren zuinig omspringen met dieselbrandstof. De zuinigheid wordt nog verhoogd door enkele andere innovaties in het ontwerp. Zo is er het standaard drietraps selectiesysteem waarbij een microprocessor het debiet van het hydraulische systeem aanpast aan het toerental van de motoren. Deze functie wordt door de machinist ingeschakeld, waarbij hij kan kiezen tussen zwaar, standaard of licht werk. Daarnaast is de machine uitgerust met het Komatsu Open-Load Sensing System dat in het hydraulische hoofdsysteem is ingebouwd. Het OLSS minimaliseert het hydraulisch vermogenverlies als de stuurhendels in neutrale stand staan, bij precisiewerk of als de graafmachine een hardnekkig obstakel ontmoet. Nog meer brandstofbesparing kan bereikt worden door het optioneel verkrijgbare automatische vertragingssysteem. Dit systeem vermindert automatisch het toerental van de motor als de bedieningshendels van de graafwerktuigen voor de verplaatsing van de machi ne in neutrale stand gelaten worden.

Indien men vaak gebruik moet maken van de graafarm, zoals bijvoorbeeld bij het nivelleren of de afwerking van hellingen zorgt een onafhankelijk draaimechanisme voor soepele bewegingen en snelle cyclustijden. Om zeker te zijn dat de machine in een rechte lijn beweegt, ook tijdens het werk, is een speciale klep voor de rechtdoorbeweging ingebouwd. Het zwenkmechanisme wordt gestuurd door een regelklep waardoor de machine, voor zijn afmetingen, zacht en soepel kan zwenken, zelfs bij stop- of vertrekbewegingen.

Reageer op dit artikel