nieuws

Commissarissen van THB kopen hun schuld af

bouwbreed Premium

Twee van de vijf commissarissen van de in 1983 gefailleerde Tilburgsche Hypotheekbank (THB) hebben meer dan f. 1 miljoen betaald om hun persoonlijke aansprakelijkheid voor het bankroet van de bank af te kopen. Tegen twee andere commissarissen lopen de procedures nog door. Een van hen is in hoger beroep gegaan.

Een vijfde toezichthouder bleek na dagvaarding in september 1986 te zijn overleden.

Tegen vier notarissen lopen ook nog rechtszaken, waarvan twee bij de Hoge Raad en twee in hoger beroep.

Dat valt te lezen in het 28ste periodieke verslag van de curatoren van de THB. Daarin staat vermeld dat mr. H. van den Heuvel f. 200000 heeft betaald en dr. H.J. Kruisinga, oud-bestuurder van Akzo, f. 850000. Geen van de com missarissen was tegen een dergelijke claim verzekerd. De twee zeggen dat de schikking niet gelijk staat aan schuld bekennen. Ze wilden niet langer wachten op een einduitspraak van het gerechtshof (in hoger beroep), aldus het verslag. Van den Heuvel is door de rechtbank in Breda in een van de dossiers zelfs ‘grove schuld’

verweten.

Dat geldt ook voor drs. J.A.H.

Delsing, die tot mei 1982 president-commissaris bij de Tilburgsche was. Ook hij is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan. Delsing was naast toezichthouder bij de THB ook directeur van de voormalige Nederlandse Credietbank, die diverse kredieten bij de hypotheekbank had uitstaan. Te verwachten is dat hij voor het grootste deel van het tekort in het faillissement aansprakelijk wordt gesteld.

Reageer op dit artikel