nieuws

Brieven oorlogsslachtoffers op muziek van Nono en Mahler

bouwbreed

Zeer onder de indruk ben ik van een magnifieke cd met werken van Luigi Nono en Gustav Mahler. Brieven van jonge mensen die in de tweede wereldoorlog zijn omgekomen, vormen de tekst van de cantate II Canto sospeso van Nono, die door de Berliner Philharmoniker en het Rundfunkchor Berlin onder leiding van Claudio Abbado grandioos wordt uitgevoerd.

Met deze live-opname protesteren de uitvoerenden tegen racisme en vreemdelingenhaat, nu helaas weer actueler dan ooit. De mezzo-sopraan Marjana Lipovsek zingt de Kindertotenlieder van Mahler, aangevuld met het diep-ontroerende ‘Ich bin der Welt abhanden gekommen’. Uitvoeringen van deze liederen door vrouwen, zelfs door beroemdheden als Janet Baker en Christa Ludwig, hebben mij nooit erg ke boeien, maar wat Lipovsek ten gehore brengt, is groots en doet voor mij alle andere uitvoeringen, op die van Fischer-Dieskau na, naar het tweede plan verdwijnen. Dit is een cd die je moet hebben vanwege zowel het humanitaire als het artistieke belang. (Sony SK 53360) Made in America is de titel van een Sony-cd met cellist Yo-yo Ma in de hoofdrol. Geassisteerd door onder andere de bekende violist Lynn Chang speelt Ma composities van Leonard Bernstein, Leon Kirchner, George Gershwin en Charles Ives. Opnieuw bewijst Ma met zijn aanstekelijke, enthousiaste voordracht dat hij terecht als een cellist van wereldformaat wordt beschouwd.

De cd is in oktober uitgebracht, maar is ook in november nog tegen sterk gereduceerde prijs verkrijgbaar. (Sony SK 53126) Ongeveer vijftien jaar geleden begon Bernard Haitink met het opnemen van de symfonieen van Dmitri Sjostakovitsj.

Hij had daarvoor het London Philharmonic Orchestra en het Concertgebouworkest tot zijn beschikking. De symfonieen zijn opnieuw uitgebracht op elf cd’s die ook los verkrijgbnaar zijn voor ongeveer dertig gulden per stuk. Ik heb nog eens geluisterd naar de 14de met Julia Varady en Dietrich Fischer-Dieskau als solisten en ik kan niet anders zeggen dan dat ik opnieuw sprakeloos ben door deze aangrijpende uitvoering met een subliem spelend Concertgebouworkest en de niet te overtreffen solisten. Als royale aanvulling, die niet op de oorspronkelijke lp stond, horen we de alt Ortrun Wenkel in de 6 Gedichten van Marina Tsvetaeva. Deze cd is een hoogtepunt in de Sjostakovitsjdiscografie. (Decca 425 074-2) Anne-Sophie Mutter is een zeer veelzijdige violiste: drie jaar geleden speelde zij in Londen in een week zeven grote vioolconcerten en zeven kamerstukken, maar ook hedendaagse muziek gaat zij niet uit de weg. Na haar meesterlijke vertolking van het vioolconcert van Alban Berg eerder dit jaar komt Mutter nu met een programma dat bijna alleen maar showstukken omvat. Gespeeld worden werken van De Sarasate, Wieniawski, Tartini (Duivelstriller-sonate), Ravel, Massenet (het bekende ‘Meditation’) en Faure. Ook deze stukken worden messcherp, intelligent en met veel flair gespeeld, waarbij James Levine en de Wiener Philharmoniker voor de fraaie orkestrale entourage zorgen. Voor een luisterproef raad ik u de onweerstaanbaar aanstekelijk gespeelde Carmen-Fantasie van Pablo de Sarasate aan. De opname is een zgn. ‘4D audio recording’ die de muziek zeer levensecht weergeeft.

(DG 437 544-2) De Camerata Koln heeft voor Deutsche Harmonia Mundi de hoboconcerten van Johan Sebastian Bach opgenomen, met inbegrip van het dubbelconcert voor hobo en viool. Deze zeer geliefde concerten, in oorsprong vaak klavecimbel- of vioolconcerten, worden door dit kamerorkest, dat op authentieke instrumenten speelt, zeer stijlvol vertolkt, zonder ook maar ergens droog en academisch te klinken.

Hans-Peter Westermann brengt een prachtige toon voort, met voor mij als hoogtepunt het concert BWV 1055.

In het dubbelconcert voegt Mary Utiger zich als een gelijkwaardig partner bij hem.

Een heerlijk ontspannend plaatje en niet alleen bestemd voor de zondagmorgen.

(DHM 05472 77290-2)

Reageer op dit artikel