nieuws

Speciaal baggerwerktuig aan Nelis overgedragen

bouwbreed

Onlangs is het baggerwerktuig ‘Punaise overgedragen aan J.P. Nelis BV te Haarlem. Het onbemande werktuig wordt ingezet bij de zandsuppletie van stranden.

Daarbij staat het op de zeebodem. De besturing geschiedt van af de wal.

Het baggerwerktuig is gebouwd door De Groot Nijkerk Machinefabriek BV te Nijkerk, gespecialiseerd in baggermaterieel.

Het gaat om een onderwaterpompstation, waarin onder meer de baggerpomp en de waterpomp zijn ondergebracht, dat met de -onder de zuigmond verlengde- zuigbuis in de bodem is ‘geprikt’.

De punaise is in samenwerking met J.G. Nelis tot stand gekomen. De door De Groot Nijkerk geleverde techniek is gebaseerd op het diepbaggerproces.

Om zeker te zijn van een goede werking is een bresklepinstallatie aangebracht. Dat maakt het mogelijk om tijdens zuigen transportwater toe te voegen.

Het water wordt geleverd door een waterpomp van 8 bar, een waterpomp van 2 bar. De onderwaterpomp is dichtbij de zuigmond geplaatst. Hierdoor kan een extreem hoge concentratie vaste stof in het getransporteerde mengsel worden gerealiseerd.

De pompen in het werktuig worden elektrische aangedre ven. De krachttoevoer naar de zandpomp heeft een voltage van 3 kV. De keuze voor dit voltage is gebaseerd geweest op vermindering van het energieverlies in de zogenoemde umbilical, de navelstreng waarmee de punaise in verbinding staat met de wal. De toeren van de baggerpomp worden geregeld door middel van toerenregeling van de generatorset. De baggerpomp is van het hoge-druktype en is voorzien van glandpompen voor zowel de as- als de zuigzijde van de waaier. De levensduur is hoog omdat extreem slijtvaste Mohard-onderdelen zijn toegepast.

Generatie

De punaise is onbemand en wordt bestuurd via een aan de wal opgestelde eenheid. Voor de communicatie zijn plc’s (programmable logic controller) van de laatste generatie geinstalleerd. De plc’s aan boord van het werktuig ke worden geprogrammeerd zowel vanaf de controle-eenheid aan de wal als aan boord van het werktuig zelf.

In de navelstreng zijn voor doorgeven van de besturingssignalen glasvezelkabels toegepast. Deze hebben een hoge capaciteit bij een kleine doorsnede. Dat bood de mogelijkheid ook de 3 kV en 660 V voedingskabels onder te brengen in de navelstreng. De baggerinstrumentatie omvat behalve meters voor het presenteren van de dichtheid ook die voor snelheid van het mengel en diverse drukmeters.

Reageer op dit artikel