nieuws

Keuze dakbedekking bepaald door dak

bouwbreed Premium

‘De keuze van een bitumineus dakbedekkingssysteem’ is de titel van een nieuwe brochure van de SBR (Stichting Bouwresearch). De keuze is sterk afhankelijk van het type dak en de bouwkundige omstandigheden.

Zij die menen, met de brochure in de hand direct tot een keuze te ke geraken, komen bedrogen uit. Wel is de brochure een leidraad om tot een verantwoorde dakbedekkingsopbouw te komen. De keuze is afhankelijk van het type dak, waarop de bedekking moet worden aangebracht. In de brochure, die is opgesteld door BDA Buro Dakadvies te Gorinchem worden vier daktypen onder scheiden. Daaraan worden principiele eisen gesteld, waaruit de keuze van het type dakbedekking kan volgen. De keuze is derhalve zeer pogebonden. De volgende daktypes worden besproken: Het ongeisoleerde dak bestaande uit een onderconstructie plus dakbedekking. De warm-dakconstructie bestaande uit een onderconstructie met daarop isolatie gevolgd door de dakbedekking.

De omgekeerd-dakconstructie die is opgebouwd uit respectievelijk een onderconstructie met daarop de dakbedekking gevolgd door een thermische isolatie. De vierde dakconstructie betreft een kouddak of bastaard koud-dakconstructie.

Die kan bestaan uit bijvoorbeeld een thermisch geisoleerd plafond gevolgd door de dak constructie (onderconstructie) met daarop de dakbedekking.

Binnen deze constructies zijn weer vele keuzemogelijkheden, afhankelijk van de kwaliteitseisen en bouwkundige omstandigheden komt men tot een keuzeproces. Daarbij zijn zaken als windbelasting en wensen van de gebruiker bepalend. In een bijlage is een overzicht gegeven van de ruime keuze in bitumineuze dakbedekkingsystemen, waarvan een schier oneindige viarieteit beschikbaar is. Het is mede daarom dat een uitgebreid coderingssysteem wordt gehanteerd. De brochure is te bestellen bij de Stichting Bouwresearch te Rotterdam, telefoon 010-411 72 76, telefax 010413 01 75.

Reageer op dit artikel