nieuws

Jonge ‘wederopbouwarchitecten’

bouwbreed Premium

In de Beurs van Berlage te Amsterdam vindt van 18 december tot en met 23 januari een tentoonstelling plaats ‘Jonge architecten in de wederopbouw’. Hier komt de naoorlogse generatie jonge architecten van toen zelf aan het woord, onder wie Groosman, Schipper, Nicolai, De Jonge, Klarenbeek, De Cler en anderen.

Zij vertellen er hun verhaal over idealen, beperkingen en succes, want al heten de naoorlogse wijken saai te zijn, een groot aantal Nederlanders leefden er gelukkig.

Zo komen woonwijken zoals Amsterdam Slotermeer, Rotterdam Overschie, Emmen Emmermeer, Nijmegen Heseveld ter sprake, waar de architectuur net even boven het gemiddelde uitstak. Nu we vaak eenzijdig met problemen in deze wijken te maken krijgen door stadsvernieuwing en renovatie, is het goed om nog eens kennis te nemen van de oorspronkelijke uitgangspunten.

Een van de voorbeelden vormen de woningen in het bouwsysteem Kossel zoals die in 1950 zijn gebouwd in Ridderkerk (foto), naar het ontwerp van architect Romke de Vries. Het systeem was reeds eerder in ons land en Duitsland toegepast in het kader van het Nieuwe bouwen in de jaren dertig.

Reageer op dit artikel