nieuws

Delmag met Serie 6000 en Impuls sterk terug op verdichtingsmarkt

bouwbreed Premium

Het in het Duitse Esslingen gevestigde bedrijf Delmag Machinenfabrik GmbH lijkt in een nieuwe fase te zijn beland. Niet alleen onderging het bedrijf een verjongingskuur met de aanstelling van een tweetal nieuwe directeuren, ook het programma verdichtingsmachines kreeg een face-lift met de introductie van de nieuwe Serie 6000 en een nieuwe lijn zelfrijdende tandem-trilwalsen, aangeduid met de serie Impuls.

Delmag Maschinenfabrik Reinhold Dornfeld GmbH + Co., ook bij de Nederlandse aannemers al vele tientallen jaren een goede bekende om vooral zijn dieselhamers en later zijn trilblokken en boorinstallaties, kreeg begin dit jaar in de bedrijfsvoering een krachtige impuls in de persoon van dipl. ing. Hubert Boddenberg (47) als nieuw algemeen directeur. Verdere uitbreiding van de top vond onlangs plaats toen op 1 oktober Rolf Gerstmann (45) de leiding op zich nam over de wereldwijde verkoop- en verhuuractiviteiten van alle Delmag produkten.

Leipzig

De opmars van de elektronica die in het moderne bouwmate rieel is waar te nemen gaat ook niet voorbij aan de ontwikkelingen die er bij Delmag gaande zijn op het gebied van verdichtingsmachines. De nieuwe Serie 6000 trilwalsen welke door Delmag deze week op de bouwbeurs Leipzig ’93 voor het eerst aan de Europese markt wordt voorgesteld is daar wederom een voorbeeld van.

Infrarood

De nieuwe serie bestaat uit een viertal modellen in de gewichtsklasse van 1170 tot 1230 kg, alle bedoeld voor het verdichten van sleuven. Om die reden zijn de machines uitgevoerd op smalle walsrollen met werkbreedten niet groter dan 650 tot 850 mm. Voor de aandrijving is gekozen voor 10,0 kW Hatz en 11,4 kW Farymann dieselmotoren.

Karakteristiek voor de hydraulisch aangedreven machines is de standaard kabel-afstandbesturing, door middel waarvan alle machinefuncties, inclusief het starten en uitschakelen van de motor, worden bediend.

Deze afstandbesturing is naar wens ook te vervangen door een infrarood afstandbesturing, werkzaam tot op een af stand van 25 meter. De vier (2 x 2) onderling verwisselbare walsrollen met noppenprofiel en instelbare afstrijkers, worden onafhankelijk van elkaar door middel van radiale zuigermotoren aangedreven. Het hydraulische systeem wordt gevoed door een drievoudige tandradpomp. In plaats van de gebruikelijke hydraulische olien is met het oog op werkzaamheden in waterwingebieden in de machines ook biologisch afbreekbare olie te gebruiken. Tot de veiligheidsuitrusting behoort onder meer een reminrichting, die automatisch in werking treedt zodra geen rijcommandos meer worden gegeven, de achteruitrijbeschermingsbeugel weerstand ondervindt of de motor wordt uitgeschakeld. De geluidsemissiewaarde Lp van de verdichtingsmachines beweegt zich rond de 78 dB(A). Met keuze uit twee schakelstanden komen de verdichtingsmachines tot rijsnelheden van 0,9 km/h (15 m/min) of 2,7 km/h (45 m/min).

Serie Impuls

De Impuls 20 is het eerste model van een volledig nieuwe generatie zelfrijdende tandemtrilwalsen die tot het jaar 1995 zal worden uitgebouwd tot een lijn van in totaal vijf verschillende machinemodellen met bedrijfsgewichten van 1,2 tot 4,5 ton.

In de 20, een 2 ton zware machine en de pionier in de nieuwe serie, zijn de belangrijkste karakteristieken van de machinelijn terug te vinden. Een volledig vrije walszijde, een modern design, een ergonomische bedienings zitplaats, een centrale knikpendel-constructie een voor een groot deel uit recyclebare kunststof materiaal vervaardigde machinebeplating en een milieuvriendelijke aandrijving.

Zelfdempend

Aandrijving en ophanging van de walsrollen zijn als een monoblocsysteem geconstrueerd en aan een zijde vrij gelagerd.

Het zelfdempende karakter van dit systeem voorkomt dat de trillingen van de walsrollen op het machinechassis worden overgebracht.

Volgens de fabrikant zou dit bovendien het pluspunt bieden dat de machine ook bij zeer geringe rijsnelheden niet de neiging vertoond om uit het spoor te trillen.

Voor de Impuls 20 is er keuze uit twee aandrijvingsvarianten: een luchtgekoelde twee-cilinder Hatz dieselmotor of een watergekoelde drie-cilinder diesel van Perkins, beide met een vermogen van 15,5 kW. De centrifugale slagkracht van de 20, per walsrol, ligt rond de 21 kN bij een trilfrequentie van 55 Hz. De roldiameter is voor en achter gelijk en bedraagt emeente 650 mm bij een walsbreedte van 900 mm.

Reageer op dit artikel