nieuws

‘Carpoolstrook verkapte uitbreiding van snelweg’

bouwbreed Premium

De gisteren geoepende carpoolwisselstrook langs de A1, die is bedoeld voor het woon-werkverkeer tussen Almere/Het Gooi en Amsterdam, is niets meer dan een verkapte uitbreiding van de capaciteit van de autosnelweg.

Op dat standpunt staat de stichting Natuur en Milieu.

Het staat volgens de stichting namelijk vast dat de bestaande rijstroken die door de nieuw aangelegde carpoolstrook worden ontlast direct zullen worden opgevuld met forensen die nu nog de trein nemen. ‘Dat zijn twee- tot drieduizend auto’s erbij. De nu al reeds zeer grote parkeerproblemen in Amsterdam zullen daardoor toenemen. De stad zal gedwongen worden om voor zo’n f. 60 miljoen aan nieuwe parkeergelegenheid aan te leggen. Het autoverkeer wordt in feite gestimuleerd onder het milieuvriendelijk mom van carpoolen.’

Trots

Minister Maij is echter trots op de zeven kilometer lange carpoolwisselstrook die als rijbaan is gelegen in de middenberm van de A1/A6 tussen het knooppunt Muiderberg en het knooppunt Diemen. De rijbaan bestaat uit een enkele rij strook, met aan weerszijden een pechstrook van 1,40 meter. Bij de officiele opening van de ‘eerste Europese carpoolstrook -in ’t Spant in Bussum- benadrukte ze gisteren juist de positieve effecten ervan voor het milieu en de congestie op de wegen. ‘Dagelijks worden in het woon-werkverkeer zo’n 2,5 miljoen auto’s gebruikt. De bezettingsgraad daarvan is zeer laag: 75 tot 80 procent van de autogebruikers in het woon-werk-verkeer rijdt alleen. Dat betekent concreet dat er elke dag zo’n zes miljoen lege stoelen naar de werklocaties rijden. Als het ons nu lukt om tien tot twintig procent van die stoelen bezet te krijgen dan zijn de files van de baan. En dit kost de reizigers niets extra.

Zo bezien biedt carpoolen dus een voor de handliggende en goedkope oplossing voor de capaciteits- en milieuproblemen die ons verkeer veroorzaakt.”

Kritiek

Dat naast Natuur en Milieu ook anderen de positieve houding van de bewindsvrouw niet delen blijkt uit de forse kritiek die al ruim voor de officiele opening was te horen. Voormalig minister van Verkeer T. Westerterp noemde eerder de carpoolstrook ‘een tot mislukken gedoemd wangedrocht’.

Ook Neelie Smit vindt het zonde van het geld. De ANWB geeft, zo bleek gisteren, de strook het voordeel van de twijfel.

Reageer op dit artikel