nieuws

Besix bouwt vier tunnels onder het Suezkanaal

bouwbreed

De Belgische bouwmaatschappij Besix gaat samen met een Italiaanse partner vier tunnels aanleggen onder het Suezkanaal in Egypte. Besix maakt deel uit van de Belgische Beton Maatschappij (BBM), een holding die internationaal opereert.

Het contract, dat Besix inmiddels reeds in de Egyptische hoofdstad Cairo heeft ondertekend, vertegenwoordigt een waarde van ongeveer f. 106 miljoen. De bouw van de vier tunnels, die drie jaar duurt, maakt deel uit van het El Salaam Syphon-tunnelconmplex en heeft ook te maken met het programma van de Egyptische regering om 200000 hectare grond in de Sinai-woestijn te bevloeien.

De bouw van het tunnelcomplex is nog een gevolg van de Camp David-akkoorden, die vrede brachten tussen Egypte en Israel. De toenmalige Egyptische president Sadat kwam toen met de Israelische premier Begin overeen dat Egypte de door Israel begonnen ont ginning van grote delen van de Sinai-woestijn zou voortzetten.

Egypte kreeg daarvoor Amerikaanse financiele steun.

Bovendien heeft Koeweit besloten om 65 procent van de kosten van het vruchtbaar maken van de woestijn voor zijn rekening te nemen omdat Egypte in de Golfoorlog met de geallieerden heeft mee gevochten tegen de Iraakse president Sadam Hoessein.

Hydroschild

De vier tunnels onder het Suezkanaal worden elk 750 meter lang en 6,5 meter breed.

Om te voorkomen dat het zoete Nijlwater wordt vermengd met het zoute water uit het Suezkanaal krijgen de tunnels een dubbele wand. Besix maakt bij de aanleg van de vier tunnels gebruik van zijn ervaring met het zogenoemde hydroschild dat ook al werd gebruikt bij de bouw van de metrotunnels onder de Schelde in Antwerpen.

Besix is ook in Nederland een bekende naam. Het bedrijf maakt deel uit van het consortium van vijf Belgische bouwmaatschappijen, dat in de Amsterdamse haven de Piet Heintunnel bouwt.

Reageer op dit artikel