nieuws

Bedrijfsleven nog steeds duurder uit in Amsterdam

bouwbreed Premium

Bedrijven in Amsterdam zijn meer geld kwijt aan belastingen en tarieven dan in de meeste andere steden. De verschillen zijn echter niet meer zo groot als voorheen. Dat blijkt uit het rapport ‘Tarieven voor het bedrijfsleven 1993’ van de gemeente Amsterdam.

Over het algemeen genomen is Rotterdam iets goedkoper, Den Haag zit min of meer op hetzelfde niveau en Utrecht is duurder.

Binnen het gebied van het Regionaal Overlegorgaan Amsterdam (ROA) betalen bedrijven 30 procent minder dan in Amsterdam zelf.

Op het gebied van de belasting op onroerende zaken spande Amsterdam vorig jaar nog de kroon. Sinds een forse verlaging van het zogenoemde eigenaardeel in 1993 zijn bedrijven in de hoofdstad echter goedkoper uit dan in Den Haag, Utrecht en Zaanstad en zijn ze ongeveer evenveel kwijt als in Rotterdam.

Daar staat tegenover dat in Amsterdam ruim drie jaar geleden voor het eerst rioolrecht is ingevoerd. Dat leverde met name voor bedrijven die veel loosden een forse kostenpost op. Alleen in Utrecht zijn grote ondernemingen duurder uit.

Elektriciteit vormt een van de belangrijkste kostenposten voor bedrijven. Met name voor zakelijke kleinverbruikers is de hoofdstad aanzienlijk duurder dan andere gemeenten.

Reageer op dit artikel