nieuws

Renovatie zuidvleugel Rijksmuseum kan doorgaan

bouwbreed Premium

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft de financiering rond van de renovatie van de zuidvleugel. Woensdag is daartoe een financieringsovereenkomst getekend voor een bedrag van f. 22,9 miljoen. Het museum draagt zelf f. 4,5 miljoen bij aan de verbouwing.

Het ministerie van WVC verstrekt bijna f. 2 miljoen, de Rijksgebouwendienst f. 14 miljoen.

Uit sponsoring komt f. 4 miljoen. Verder wordt geld vergaard via publieksacties. Totaal hoopt het museum op f. 26 miljoen, omdat ook de rente moet worden gefinancierd.

Het nieuwe ‘museum voor de 19de eeuw’ gaat begin 1996 open. Sinds maart zijn de zalen gesloten. De renovatie wordt uitgevoerd naar de ideeen van de architect Wim Quist, die ook verantwoordelijk is voor het opknappen van andere delen van het museum. Uitgangspunt voor de verbouwing is respect voor het door Cuypers ontworpen gebouw. Dat betekent dat geen grootse architectonische ingrepen worden uitgevoerd. ‘Het gebouw moet het doen’, zegt Van Os.

Belangrijkste onderdeel van de bouwplannen vormt het aanbrengen van een klimaatsbeheersingssysteem en de bouw van een kelder. Voor dat laatste is, gezien de waterstand, een betonnen bak van drie meter dik nodig.

Reageer op dit artikel