nieuws

Vier nieuwe Akermans in de 13 – 15 tons klasse

bouwbreed Premium

In de lichte klasse van 13 ton tot 15 ton blaast VME met maar liefst 4 nieuwe hydraulische graafmachines flink in de bus. Vooral als dit geplaatst wordt naast de introductie van een zware machine om de lijn naar boven vooralsnog te completeren. De vier nieuwe machines zijn speciaal ontwikkeld voor flexabiliteit en een zo hoog mogelijk rendement.

Met de nieuwe machines waarbij zowel in de 13 tons klasse als in de klasse van 15 ton zowel een rups- als een mobiele graafmachine is geintroduceerd kan gesteld worden dat Akerman met zeer modern materieel een deel van de markt voor zich zal opeisen.

Immers, de hydraulische graafmachines zitten vol met de nieuwste technische ontwikkelingen, inclusief nieuwe motoren en een modern pompcontrolesysteem.

De twee 13 tons modellen de EC 130 rupsmachine en de EW 130 mobiele machine worden beiden aangedreven door een nieuw ontwikkelde VME TD40GB motor die een vermogen oplevert van 76 kW (103 pk) bij 2200 toeren per minuut.

De 15 tons modellen, de EC 150 rupsmachine en de EW 150 mobiele machine zijn uitgerust met de nieuwe VME TD40KC intercooler motor die goed is voor 82 kW (111 pk) bij 2200 toeren per minuut.

Beide motoren zijn ontworpen om het lang en probleemloos vol te houden. Zij zijn uitgevoerd met speciaal ontwikkelde filters, die de motoren tegen stof beschermen. Hierdoor komt alleen schone lucht in de motoren. Een elektronische controle geeft hierbij aan wanneer de filters vervangen moeten worden.

Controlesysteem

Alle nieuwe Akerman modellen zijn voorzien van een nieuw pompcontrolesysteem. Hierin bevindt zich een drieweg-circuit met pompen voor snelle graafbewegingen en een derde voor de zwenkbeweging. Tesamen met de nieuwe ventielen is dit hydraulisch systeem een waarborg voor betere bediening en nauwkeurige bewegingen.

Het systeem gebruikt het volle motorvermogen, maar is beschermd tegen een te zware belasting. Wanneer niet wordt gezwenkt is het gehele vermogen direct beschikbaar voor de graafbeweging.

Gieken en graafarmen

De EC/EW 130 modellen hebben een 4,4, meter giek, terwijl de EC/EW 150’s zijn voorzien van een 4,9 meter lange giek.

Een slangbreukventiel op de knikcilinder is standaard opgebracht.

Eventueel ke de monoblok-gieken worden vervangen door hydraulisch verstelbare gieken in twee delen.

De graafarmen zijn respectievelijk 1,9 of 2,4 meter en ke worden voorzien van een snelkoppelings-installatie waardoor de graafbakken eenvoudig en snel ke worden gewisseld.

Aandrijving De EC130 en 150 zijn uitgevoerd met variabele rupsmotoren die een rijsnelheid ontwikkelen van 5,2 km/uur bij een trekkracht van respectievelijk 132 kN en 147 kN.

De mobiele machines zijn vierwiel aangedreven. Zij zijn voorzien van trommelremmen, nivelleerventielen, individueel instelbare stempels en een dozerblad. De rijsnelheid bedraagt 30 km/uur.

Ook deze vier machines zijn uitgerust met de Akerman Comfort Cab.

Reageer op dit artikel