nieuws

Verfverdunners schadelijk voor nageslacht

bouwbreed

Organische oplosmiddelen, zoals verfverdunners en -oplossers, reinigingsmiddelen, lijmen en verf bevatten chemische stoffen, die schade ke veroorzaken aan geslachtscellen en het nageslacht. In totaal bestaat er een lijst met 125 van dit soort schadelijke stoffen.

Dat vindt de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patientenorganisaties, die daarom dit jaar met themapamfletten voorlichting wil geven om dit soort risicos bij zwangerschappen te ke vermijden.

Van alle miskramen en aangeboren afwijkingen houdt naar schatting 3% (18000 miskramen en 200 baby’s met afwijkingen) verband met chemische stoffen.

Voor de VSOP zou de Arbeidsinspectie meer moeten toezien op overschrijding van de maximaal toegestane concentraties van schadelijke stoffen (de mac-waarden) in de lucht op de werkplek. Werkgevers zowel als werknemers en zelfs bedrijfsartsesn, aldus de vereniging, zijn zich nog vaak onvoldoende bewust van de risicos, ook al zorgt de Arbeidsomstandighedenwet langzamerhand voor enige verbetering.

Reageer op dit artikel