nieuws

Sensor geeft nauwkeurig spanning voor besturing

bouwbreed

ETA heeft een drietal vochtsensoren op de markt gebracht. Deze MHS-500 sensoren geven een nauwkeurige proportionele spanning af, waardoor een betrouwbare relatieve vochtigheidsbepaling en besturing van procesinstrumenten zeker zijn.

Het afgegeven meetsignaal, dat is gerelateerd aan de heersende relatieve luchtvochtigheid, geeft meteen aan wanneer de gewenste RV (relatieve vochtigheid) wordt over- of onderschreden. Als dit gebeurt wordt er een alarmsignaal afgegeven en zorgt de sensor door middel van een transmitter voor het aansturen van ventilatoren, verwarming, bevochtigers en dergelijke.

Het bedrijf ETA te Wijk bij Duurstede beschikt over een type met functioneel gelaagd beschermkapje voor buitentoepassing. Verder is er een sensor voor het monteren aan ventilatiekanalen en dergelijke.

En als derde is er een een compacte uitvoering met een stevi ge behuizing voor wandmontage. Bij alle drie de uitvoeringen bestaat het meetelement uit een capacitieve vochtdetector gevat in een flinterdunne film.

Deze combinatie zorgt voor een frequentieverandering bij verandering van de RV, die wordt omgezet in een spanningssignaal van 0 tot 10 Volt.

Dit wordt afgegeven aan het desbetreffende besturingssysteem.

De apparaatjes werken probleemloos bij temperaturen van -20 grC tot 80 grC en een relatieve vochtigheid van 0 tot 100%. De sensoren zijn vooral geschikt voor die toepassingen, waar een nauwkeurige RV-meting van groot belang is zoals in zwembaden, laboratoria, klimaatkamers en geklimatiseerde ruimten.

Voor het verwerken van de door de sensoren aangeboden meetsignalen beschikt het bedrijf over verschillende procesinstrumenten. Het combineren van deze beide apparaten heeft het voordeel, dat de vochttransmitter geen aparte voeding nodig heeft, omdat hij werkt op het afgegeven meetsignaal van de sensor.

Reageer op dit artikel