nieuws

Neutelings maakt aangepast ontwerp voor gevangenis in Dordrecht

bouwbreed

De Nederlandse architect W.J. Neutelings heeft van Rijksgebouwendienst de opdracht gekregen zijn ontwerp voor de nieuwe gevangenis in Dordrecht aan te passen. De nieuwe inrichting zal bestaan uit gesloten afdelingen in vier vierkanten naast en boven elkaar, met daartussen speciale bezoekersruimten.

Het model is uit drie geselecteerde ontwerpen gekozen vanwege de nieuwe opzet, maar is anderhalf keer te duur.

De andere twee ontwerpen kwamen van de Italiaan V. Gregotti en de Portugees T. Taviera.

De opzet van Neutelings bestaat uit ‘een stapeling van functies op quadranten, gescheiden door een kruis van niet begaanbare atria’. Volgens de RGD is het voordeel van het ontwerp tegenover de bestaande kruis-, koepel- en atriumgevangenis, dat er verschillende regiems naast en boven elkaar ke bestaan.

Probleem is echter dat het ontwerp van Neutelings ongeveer f. 40 miljoen zou gaan kosten, terwijl de gevangenis voor f. 27,6 miljoen gebouwd moet worden. De Rijksgebouwendienst heeft Neutelings daarom gevraagd het ontwerp aan te passen.

Projectontwikkelaar Penitentiary Lease & Construction begint naar verwachting in 1994 met de bouw. De oplevering is eind 1995 voorzien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels