nieuws

Drie viaducten over Duitse A9 in een nacht gesloopt

bouwbreed

Kort geleden werden drie viaducten die de autoweg A9 tussen Berlijn-Hemsdorf en Munchen binnen een traject van tien kilometer kruisen, in een nacht gesloopt. De werkzaamheden werden uitgevoerd door Veit Vogel, een in Bayreuth/Seulbitz gevestigd sloopbedrijf en maakten deel uit van een hier gepoeerde verbreding van de drukbereden autoweg tot zes rijstroken.

Daar de werkzaamheden om een volledige afsluiting van de autoweg vroegen tussen de aangrenzende gemeenten Naila en Berg, was het noodzakelijk het slopen van de bruggen en het wegruimen van het vrijkomende puin in het korte tijdsbestek tussen 6 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends te laten plaatsvinden.

Om dit werk en andere poen te ke klaren, heeft Vogel zich voorzien van een indrukwekkend machinepark bestaande uit zware trucks, hydraulische kranen in mobiele- en rupsuitvoering en een scala van sloop- en breekwerktuigen.

Recycling

Bij de werkzaamheden aan de A9 werden door het bedrijf niet minder dan acht Case Poclain hydraulische graafmachi nes ingezet. Alle machines waren uitgerust met verschillende aanbouw-sloopwerktuigen, waaronder zware hydraulische breekhamers, betonscharen, verpulveraars en crushers. Een 220 CKB voorzien van een zware rotsbak zorgde voor het wegruimen van het puin en het laden van de zware transportvoertuigen. In de nachtelijke uren werd de zwaarste van de drie viaducten, een 57 jaar oude betonnen wegkruising tussen Eisenbuhl en Schnarchenreuth, ontmanteld. Dit viaduct bestond uit een viertal zware T-liggers uit voorgespannen beton met een totale lengte van 44.3 meter en een puinmassa van 600m3.

Het vrijkomende puinmateriaal werd door Veit Vogel afgevoerd naar een eigen mobiele recyclinginstallaties die op enkele kilometers van het sloopwerk was opgesteld. Het door deze installatie geproduceerde gebroken steenkorrelmateriaal wordt weer gebruikt als verharding voor de onderbouw van de ter plekke te verbreden autoweg.

Reageer op dit artikel