nieuws

Zeeuwse plaatsen samengevoegd

bouwbreed

Het kabinet heeft besloten om een zestal Zeeuwse gemeenten twee aan twee samen te voegen tot drie nieuwe. Samengevoegd worden Kortgene en Wissenkerke op Noord-Beveland, Aardenburg en Sluis in Zeeuws Vlaanderen en het eiland Tholen gaat samen met Sint Philipsland een nieuwe gemeente vormen. Het beleid is er op gericht door gemeentelijke herindelingen nieuwe gemeenten te creeren die tenminste 8000 inwoners hebben. De nieuwe gemeente die ontstaat uit Aardenburg en Sluis blijft daar met 6500 nog onder. Het is bedoeling om de samenvoegingen per 1 januari 1995 te laten ingaan. De inwoners van de zes gemeenten zullen volgend jaar in maart niet naar de stembus hoeven voor gemeenteraadsverkiezingen. Ze zullen later in het jaar hun stem uitbrengen bij de zogeheten herindelingsverkiezingen.

De betrokken gemeenten hebben zelf om deze nieuwe indelingen gevraagd. Het gaat in dit geval om een aantal zeer kleine gemeenten, die door de samenvoeging een krachtiger positie zullen krijgen.

Reageer op dit artikel