nieuws

Uitstel restauratie door kunststof kap op kerktoren

bouwbreed Premium

Op de kap van de kerktoren in het Groningse Munnikkeburen zal een kunstof kap worden geplaatst. Hiermee kan de restauratie van de toren nog even worden uitgesteld. Monumentenzorg heeft het plan goedgekeurd.

Het plaatsen van de kunststofkap gebeurt voor rekening van de kunststofproducent PolyMeer uit het Friese Ouwsterhauls. Het bedrijf wordt niet betaald, maar huurt in ruil hiervoor de kerk voor het symbolische bedrag van f. 1 om als opslagruimte te gebruiken.

‘Het is voor ons een reclame- en proefpo. Wij ke zo zien aan welke eisen de kap moet voldoen. Daarnaast ke we laten zien dat het plaatsen van een kunststof kap voor het zicht niets uitmaakt’, aldus directeur W. Meerman van de kunstofproducent.

Het aanbrengen van de kunstof kap is in verhouding tot restauratie aanmerkelijk goedkoper. De kunstof kap is tevens vrij van onderhoud. Bij de toren van Munnikeburen gaat het echter in principe om een tijdelijke afdekking tot er geld is voor restauratie. ‘Maar als er nu niks gebeurt dan valt de boel binnenkort uit elkaar’, aldus Meerman.

De kap wordt gemaakt volgens de sandwichmethode. Tussen twee lagen glasvezelversterkte polyester wordt een laag met schuimplaten aangebracht. In totaal krijgt de constructie een dikte van 1,5 centimeter. De kap wordt vervaardigd door de schuimplaten op basis van tekeningen van het origineel na te bouwen en vervolgens de polyesterlaag er op te spuiten. Hierdoor is het niet nodig een mal te maken.

De buitenste polyesterlaag kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, bijvoorbeeld door het inbrengen van leislag, waardoor exact het uiterlijk van het origineel wordt verkregen.

De kap zal in zijn geheel op de kerk worden geplaatst door de producent. Door middel van ogen aan de binnenkant van de kap en roestvrijstalen draden en spanners wordt zij bevestigd. Poly-Meer zal de kerk verder gebruiken om er kunststof dakplaten van een vierkante meter op te zetten die het uiterlijk hebben van de bestaande dakpannen. Ook de aangetaste monumentale goot zal in kunststof worden uitgevoerd.

Reageer op dit artikel