nieuws

Spektakel centraal op viering hoogste punt Haags stadhuis

bouwbreed

Het bouwlawaai veroorzaakt door onder andere drilboren en cirkelzagen neemt hand over hand toe. Dan is het plotseling stil. Een bouwkraan van Wilma Bouw tilt een enorm doek dat een computervel voorstelt omhoog met daarop de woorden ‘The Beginning’. Dit vormde het einde van een waar theaterspektakel in het kader van het hoogste punt van het Haagse stadhuis en de eerste paal voor het bibliotheekcomplex.

In bijna tropische temperaturen werden de twee mijlpalen in het Haagse gevierd. Zelfs de architect van het stadhuis/bibliotheekcomplex aan het Spui was uit Amerika overgekomen om de vorderingen van zijn geesteskind in ogenschouw te nemen. Gezeten op de eerste rij naast burgemeester Havermans had de architect een prima overzicht op het in aanbouw zijnde stadhuis.

‘Een feestje ondanks alle perikelen’, aldus P. Noordanus, wethouder van stadsvernieuwing en ruimtelijke ordening in Den Haag. Daarmee memoreerde hij de moeizame besluitvormingsprocedure van het complex dat vier jaar geleden uiteindelijk ‘de kop’ kostte van de twee PvdA-wethouders Duyvestein en Van Otterloo (respectievelijk voor- en tegenstander van de bouw).

Centraal

Het was ook dit gegeven dat centraal stond in het theaterstuk van het zogenoemde ‘Hoogwerktheater’. Tijdens een experimenteel muziekstuk werden vlagen uit de inmiddels beruchte gemeenteraadsvergadering waar de besluitvorming over het stadhuis aan de orde was, voorgelezen. Citaten van voor- en tegenstander wisselde elkaar in een hoog tempo af. Uiteindelijk wonnen, net als in de praktijk de voorstanders.

In het geraamte van het stadhuis werd vuurwerk ontstoken en de bouwkranen van Wilma Bouw die het complex bouwt trokken een enorm doek de lucht in met daarop de woorden ‘The Beginning’. ‘Er is nog veel stuurmanskunst nodig om het geheel over de eindstreep te brengen maar er is duidelijk een omslagpunt zichtbaar’, aldus Noordanus. ‘Wat ons voor ogen stond bij de besluitvorming over het stadhuis was een nieuwe impuls te geve aan het centrum van Den Haag. En kijk maar rond, het theatercentrum is een feit. De Lavi-kavel wordt ontwikkeld en voor het sleutelpo Nieuw Centrum met onder andere de tramtunnel is het convenant onlangs getekend.’

Verwachting

De verwachting is dat het stadhuis volgend jaar na de zomer in gebruik kan worden genomen. Hoewel voor de schermen alles koek en ei lijkt gaat het gebakkelei erachter gewoon door alsof er niets veranderd is. Zo heeft de meubelspeciaalzaak Hulshoff die naar het stadhuiscomplex is verhuisd om ruimte te maken voor de bibliotheek, laten weten inmiddels een schadeclaim van enkele tonnen guldens in petto te hebben. Hulshoff blijft van mening dat zijn nieuwe zaak nog steeds door de bouwactiviteiten niet goed bereikbaar is.

De Raad van Arbitrage voor de Bouw stelde Hulshoff eerder dit jaar in het gelijk waardoor Hulshoff zijn rekeningen kan opstapelen en doorsturen naar de gemeente. Die zal de claims op haar beurt weer doodleuk doorgeven aan de opdrachtgever voor het stadhuis/ bibliotheekcomplex: het ABP. Dit is het gevolg van een geslaagde arbitrageprocedure die Den Haag tegen het ABP had aangespannen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels