nieuws

Leerlingbouwplaatsen met ‘gezichtsbedrog’ geopend

bouwbreed

Wandelen door een nog niet bestaande woning, de verschillende ruimtes ervan bekijken en zelfs de meubels verplaatsen. Met deze voor de bouw nieuwe toepassing van interactieve computersimulatie (virtual reality) werden woensdag in Heerhugowaard twee leerlingbouwplaatsen geopend.

Evenals de opening van het po, waarbij belangstellenden met behulp van een aan de computer aangesloten masker een driedimensionale indruk van de nog te bouwen woningen konden krijgen, is ook de totstandkoming van de leerlingbouwplaats niet de meest gangbare. Waar, normaal gesproken, bouwbedrijven het initiatief tot het opzetten van een leerlingbouwplaats nemen werd dit keer de aanzet door het Noordhollandse samenwerkingsverband Espeq gegeven.

Coordinator S. de Smeth van het driehonderd bedrijven tellende samenwerkingsverband vroeg de gemeente Heerhugowaard vorig jaar medewerking te verlenen aan het opzetten van een leerlingbouwplaats met woningen die speciaal zijn ontwikkeld voor de opleiding van jonge vaklieden. Inzet was leerlingen via een speciaal po bekend te maken met een mix van moderne en ambachtelijke produktieprocessen.

De gemeente bleek hier wel voor te voelen, temeer omdat, aldus wethouder Tijm-Carnas tijdens de opening, ‘het hier ging om een mooie woning, opvallend van vorm en verschijning met een gave plattegrond en een aantrekkelijke prijs’.

Met het initieren van dergelijke leerlingbouwplaatsen willen de gezamenlijke NVOB-bedrijven ‘juist in een tijd van economische tegenwind’ een goede vakopleiding en de werkgelegenheid voor jongeren veiligstellen, zo liet de coordinator weten.

Samen met Zeeman Architecten uit Hoorn ontwierp Espeq speciaal voor dit project de onderhoudsarme Q-(kw(Q)aliteits)woning die een moderne vormgeving combineert met hoogwaardige materialen. Er werd voor een constructie en detaillering gekozen waarin vrijwel alle disciplines aan de orde komen die voor de opleiding van een goede timmerman of metselaar nodig zijn.

Het door Espeq geheel voorbereide po is vervolgens aan een NVOB-aannemer overgedragen, die zowel de bouw als de verkoop voor zijn rekening neemt. Om het juiste bedrijf hiervoor te selecteren heeft het samenwerkingsverband een ‘aanbesteding per dobbelsteen’ toegepast. Tevoren werd echter wel een selectie gemaakt van kundige bedrijven uit de regio die bewezen hebben zich sterk te richten op innovatie, arbeid, opleiding en imago. Voor deze procedure werd gekozen om concurrentie buiten de deur te houden en zo de kwaliteit van de opleiding alsmede het uiteindelijke werk gunstig te beinvloeden.

In Tuitjenhoorn zullen vijf Qwoningen worden neergezet door bouwbedrijf De Nijs & Zn uit Warmenhuizen terwijl Bouwbedrijf Teerenstra uit Heilo de veertien Q-woningen in Heerhugwaard voor zijn rekening neemt. In totaal zullen negentien leerlingen een jaar aan dit po ke werken.

Reageer op dit artikel