nieuws

Leasen van gevangenissen is het ei van Columbus

bouwbreed Premium

Met een verhaaste tred kwam minister Hirsch Ballin zaterdag na het kabinetsberaad naar buiten. ‘We zijn eruit. We gaan leasen’. Voor de draaiende cameras en de zwaaiende microfoons legde hij uit dat de bouw van extra cellen zullen worden gefinancierd volgens een lease-constructie. Hij deed dat met een gezicht alsof hij het ei van Columbus had gevonden. Ontwikkelaars, banken en bouwers bieden reeds jaar en dag al vastgoedlease aan.

De rijksoverheid is een gevangene van haar eigen begrotingsystematiek. Budgetten voor grote bouwpoen worden per jaar opgesteld en moeten in principe in een keer worden afgeschreven. In tijden van bezuiniging breekt dit principe de overheid op. Als gevolg daarvan zou de bouw van gevangenissen in een keer het totale budget van het betrokken ministerie opslokken.

Vanwege de afwezigheid van een kapitaaldienst, zoekt de overheid de publieke sector op. Naarstig zoekt men daar naar andere financieringsvormen. Leasen is zo’n optie.

Volgens woordvoerder P.E. Spijkerman van de Rijksgebouwendienst (RGD) ke hierdoor op korte termijn meer cellen worden weggezet. ‘Een beleggingsmaatschappij of ontwikkelaar bouwt de gevangenis en verhuurt deze aan ons, dat gaat sneller dan wanneer de rijksgebouwendienst zelf bouwt en beheert. Derhalve is gekozen voor het leasen van 1500 van de 2000 nieuwe cellen, waartoe het kabinet dit weekeinde heeft besloten. De overige 500 cellen zullen als uitbreiding bij bestaande gevangenissen worden gebouwd.’

Ontwikkelaars en beleggers waren verbaasd over de euforie die na het bericht van Hirsch Ballins lease-idee is onstaan. ‘We bieden al jaren de mogelijkheid aan tot vastgoedlease. Het leek of men het ei van Columbus had ontdekt’, verklaart H.J.C. Schuijt, hoofd vastgoedfinanciering van INGdochter MBO.

Collega-bankier Rabobank biedt via de Lage Landen Vastgoedlease in Eindhoven sinds enkele jaren dit financiele produkt aan. ‘Van leasen en overheid weten we genoeg. Maar in de financiering van gevangenissen via een lease-constructie hebben we ons nog niet verdiept. De materie is te specialistisch.’

Ook de Rijksgebouwendienst geeft aan dat leasen een inmiddels geaccepteerd financieringsinstrument is geworden. Dezelfde P.E. Spijkerman: ‘De ministeries van SoZaWe en Vrom zijn in een lease-constructie met het ABP opgezet. Daarnaast zijn inmiddels al een aantal gevangenissen op deze manier gerealiseerd.’

Gespecialiseerd

Zeker is dat aannemers en ontwikkelaars van deze extra aandacht zullen profiteren. In alle stilte heeft bijvoorbeeld poontwikkelaar Penitentiary Lease & Construction (PLC) een deel van deze markt naar zich toegehaald. De onderneming is gespecialiseerd in het ontwikkelen, financieren, en het laten bouwen van ‘justitionele complexen’. Daarnaast levert men ook ondersteunende diensten als onderhoud en schoonmaak aan. Via het netwerk heeft men toegang tot zeer vermogende beleggers.

De nieuw te bouwen strafinrichting in Heerhugowaard komt voor rekening van PLC.

De onderneming, die in 1988 voorzichtig van start ging, is een initiatief van Bouche Management met in haar kielzog de ontwikkelingsgroep van Ballast Nedam, beveiligingsbedrijf Bavak, IME Consult en het Haagse ingenieursbureau D3BN. Door het bundelen van kennis verwacht men een betere kans te maken in de verwerving van gevangenispoen.

Maar ook minder gespecialiseerde poontwikkelaars worden door de Rijksgebouwendienst ingeschakeld voor het realiseren van gevangenissen. Burgholding heeft de Rotterdamse aannemer Van Eesteren opdracht gegeven voor de bouw van de penitentiare inrichting in Lelystad. ‘We zijn hier van het begin tot eind verantwoordelijk voor de bouw. Het ontwikkelen gebeurt voor ons risico, ver klaart P.H. Oussoren van Burgholding. ‘Wij blijven eigenaar van het gebouw en verhuren het aan de Rijksgebouwendienst. Dit is geen leaseconstructie, omdat daar voor de huurder geen risico in zit.

De prijs maakt uit of een huurder een lease- of een huurcontract neemt.”

U-bouwers

De aannemers, en dan vooral de toch al geplaagde utiliteisbouwers zullen uiterst verheugd zijn op de versnelde bouw van gevangenissen. Het probleem is dat het merendeel op vakantie is en daarom niet in staat is om een gefundeerde reactie te geven. De aan de bouwers gelieerde projectontwikkelaars reageren voorlopig wat afwachtend.

‘De Mabon is nog niet betrokken bij het ontwikkelen van gevangenissen’, laat de woorvoerder van de Hollandsche Beton Groep, de houdstermaatschappij, weten. ‘Het enige lease-contact met de Rijksgebouwendeinst heeft betrekking op het Natuurhistorich Museum in Leiden.’

Mr. M.M.L.J. van Campen, secretaris van de vennootschap NBM-Amstelland ziet vooralsnog weinig in het ontwikkelen vaqn gevangeniscomplexen.

‘We ontwikkelen alleen voor de eigen bouw. Tevens willen we geen vastgoed in portefeuille hebben. Bij het ontwikkelen van gevangenissen gaan deze deel uitmaken van beleggingsportefeuilles van beleggers.’

Reageer op dit artikel