nieuws

Ergolum geeft indirecte verlichting op werkplek

bouwbreed

Voor het verlichten van de werkplek in onder andere kantoorgebouwen heeft Etap de Ergolum op de markt gebracht. Hierbij zorgen twee verlichtingscomponenten voor een indirecte verlichting via het plafond.

Schittering, vooral hinderlijk bij het gebruik van beeldschermen, wordt daardoor goeddeels voorkomen. Twee dubbele schuinstralende mini reflectoren sturen het licht van de lampen zijdelings en indirect op het werkvlak. Een van de lampen zorgt voor de omgevingsverlichting. Hiermee wordt voorkomen, dat er een te groot licht-donker verschil komt tussen het werkvlak en de omgeving. Een groot verschil hiertussen is erg vermoeiend voor de ogen en kan de werkprestatie nadelig beinvloeden.

Het verlichtingsniveau is verder door de verbruiker voor beide lampen naar behoefte te regelen. Als de twee lampen branden ligt het verlichtingsniveau van de werkplek tussen de 600 en 800 lux. Door de tamelijk hoge afscherming is verblinding praktisch uitgesloten. De lamp is aan te sluiten op een aanwezigheidsdetector, die het licht inschakelt op het moment van binnenkomst van personen. Ook afstandsbediening en daglichtafhankelijk regelen behoren tot de mogelijkheden. Het armatuur is door middel van pendels of draden op te hangen.

Veiligheid

Verder heeft Etap BV te Breda de K5 veiligheidsverlichting geintroduceerd. Veilgheidsverlichting maakt in dit geval onderdeel uit van de noodverlichting. Het doel van veiligheidsverlichting is het bieden van de mogelijkheid om een ruimte zo veilig mogelijk te verlaten als de normale verlichting uitvalt.

Goede verlichting is dus een eerste vereiste. Hiervoor zijn drie basis uitvoeringen ontwikkeld, die mede daardoor passen in elk interieur. Het bedrijf heeft zich laten leiden door criteria, die volgens Etap binnenkort in heel Europa zullen gelden.

Bij het ophangen op een hoogte van 2,8 meter, zijn de armaturen dankzij een speciale reflector 13 meter uit elkaar te plaatsen, zonder dat aan de verlichting afbreuk wordt gedaan. Ze leveren dan op zijn minst de vereiste 1 lux en 5 lux rechtstreeks daaronder. Dat kan een aanzienlijke besparing op armaturen opleveren. De K 5 voldoet goed als pictogrammenverlichting. De goede zichtbaarheid van pictogrammen is van belang voor een snelle herkenning indien van noodsituaties sprake is. Lichtvensters in het armatuur zorgen voor een extra verlichting van belangrijke punten zoals trappen en deurkrukken.

Reageer op dit artikel