nieuws

Duitse bouwspaarfondsen actief in oost-Europa

bouwbreed Premium

De landen van oostelijk Europa bieden volgens directeur H. Kleinert van het bouwspaarfonds Schwabisch-Hall uitstekende kansen aan de bouwspaarfondsen. Schwabisch-Hall werkt inmiddels samen met plaatselijke bouwspaarfondsen. Beide staten beschikken inmiddels over een bouwspaarwet. Een nadeel is evenwel de politieke en economische onrust. De inflatie van 10 procent in Tsjechie en 25 procent in Slowakije worden hoge staatspremies op het bouwsparen betaald. Tsjechie vergoedt 40 procent en Slowakije 25 procent van de bouwspaarpremie. Naast Schwabisch-Hallwerken ook de Erste Bausparkasse, Beamten Heimstatten Werk en Bayerische Hypotheken- und Wechsel Bank samen met lokale fondsen.

De regeringen van deze landen laten de bouw en renovatie van woningen grotendeels over aan particulieren. De Duitse bouwspaarfondsen richten zich vooral op Tsjechie, Slowakije, Hongarije en Polen. Ook de staten van het GOS trekken de aandacht, al zal het naar verwacht nog lang duren voordat deze landen aan de gestelde voorwaarden zullen voldoen. Tussen januari en maart van dit jaar sloten de fondsen in Tsjechie en Slowakije ruim 30000 bouwspaarcontracten af.

Reageer op dit artikel