nieuws

Verkoop nieuwe woningen in VS sterk gestegen

bouwbreed Premium

In de Verenigde Staten is in april een opvallend groot aantal nieuwe woningen verkocht.

De verkoop steeg daardoor met 22,7% naar een jaarcijfer van 751000 huizen, het hoogste niveau sinds december 1986. Vooral in het noordoosten van de VS sprongen de verkoopcijfers omhoog, de stijging was daar 102%. Dat was echter vooral een gevolg van de geringe activiteit in maart, toen het noordoosten geteisterd werd door een hevige storm. Mede als gevolg van dergelijke factoren verwachten deskundigen niet, dat de situatie zo rooskleurig zal blijven. De National Association of Homebuilders voorspelt dat het totaal aantal verkochte nieuwe huizen op jaarbasis waarschijnlijk uit zal komen op 660000 tot 700000. Aan de andere kant:er zijn de afgelopen tijd zo weinig huizen gebouwd, dat de markt krapper begint te worden. Dat begint al door te werken in de gemiddelde prijs van een nieuw huis:$127500 in april, 2% meer dan de $125000 in maart. Dat cijfers kan mogelijk aannemers ervan overtuigen dat het tijd wordt om meer te gaan bouwen. Mits natuurlijk de hypotheekrentes rond het huidige peil van 7,5% blijven.

Reageer op dit artikel