nieuws

Calculator geeft grafiek in drie dimensies weer

bouwbreed

Voor wie regelmatig technische berekeningen maakt introduceert Hewlett Packard de HP48GX. Deze calculator is in staat om grafieken in drie dimensies weer te geven op een scherm van 131 bij 64 pixels.

Het werkgeheugen van de calculator is 128kbyte, of 32kbyte in een eenvoudiger uitvoering. De machine heeft ruimte voor twee geheugenkaarten van elk 4Mbyte, leeg of met programmas. De HP48GX heeft een seriele poort voor communicatie met een PC of Macintosh en een infrarode poort voor de uitwisseling van gegevens met een soortgenoot op een afstand van maximaal 35cm. De calculator is voorzien van meer dan 3200 functies voor de differentiaal- en integraalrekening, complexe vergelijkingen en matrices, symbolische wiskunde, statistiek en eenhedenbeheer. Er is een bibliotheek ingebouwd met meer dan 300 technische formules. Bovendien kan de gebruiker de calculator aanspreken in de programmeertaal RPL. Programmas ke op de calculator geschreven worden, maar ook met behulp van een PC of Macintosh. In dat geval worden ze via de seriele interface ingelezen.

Reageer op dit artikel