nieuws

Wales kiest voor afgezonken tunnel

bouwbreed Premium

Het tunnel-po bij het plaatsje Conway in North Wales is onderscheiden met een van de British Construction Industry Awards, en wel in de categorie Civiele Techniek. De tunnel, aangelegd volgens de methode van afzinken, was Bpnd 15 miljoen duurder dan een genboorde oplossing. K:In een eerder postadium was deze laatste methode niet haalbaar gebleken vanwege de slechte grondslag bestaande uit steenachtige afzettingen.

De Conway-tunnel is de eerste tunnel die in Engeland volgens de methode van afzinken werd aangelegd. Het afgezonken ge deelte heeft een lengte van 710 meter. Het is opgebouwd uit zes betonnen tunnelelementen van elk 118 meter lengte. De elementen zijn gemaakt in een bouwdok in de nabijheid van het trace.

Ze zijn afgezonken in een sleuf met een diepte van 15 meter onder de rivierbodem. De toeritten ter weerszijden van het afgezonken gedeelte zijn gedeeltelijk volgens de ‘cut and cover’ methode en in open bouw aangelegd.

In Kent is bij de rivier de Medway momenteel nog een afzinktunnel in aanleg. De plannen voor een afgezonken tunnel onder de haven van Cork in Ierland zijn in een vergevorderd stadium.

Reageer op dit artikel