nieuws

SoZaWe al begin jaren ’70 bekend met misbruik wao

bouwbreed

Al in de jaren zeventig was het op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat werkgevers en vakbeweging de wao misbruikten om overtollig personeel te laten afvloeien. Dat heeft drs. L. Lamers (71) verklaard tijdens de derde openbare zitting van de parlementaire enquetecommissie, die de gang van zaken met de sociale uitkeringen onderzoekt. Lamers was van 1973 tot 1985 directeur-generaal sociale zekerheid op het departement. Volgens de voormalige topambtenaar heeft hij met zijn medewerkers herhaaldelijk gesproken over het feit dat de sociale partners bij bedrijfssaneringen “de mogelijkheden van de wet” bekeken. K:De wao was immers aantrekkelijker dan een werkloosheidsuitkering. Op welke schaal bedrijfsleven en vakbonden de arbeidsongeschiktheidswet hebben misbruikt, wist Lamers niet.

Hij ontkende nadrukkelijk dat het ministerie de handelwijze van werkgevers en werknemers destijds door de vingers heeft willen zien. “Maar wij hadden geen rechtstreekse invloed; de minister had niet de bevoegdheid om hen een opdracht te geven.”

Reageer op dit artikel