nieuws

Rekenmachientje brengt ruim f. 22 miljoen op

bouwbreed Premium

Een 19e eeuws mechanisch rekenmachientje uit Duitsland met een geschatte waarde van nog geen f. 60000, heeft op een veiling in Londen ruim f. 22 miljoen opgebracht.

De prijs voor het machientje uit rond 1820 schoot als een raket omhoog, toen twee belangstellenden tijdens een veiling bij Christies woensdag tegen elkaar op bleven bieden. Volgens ooggetuigen heerste er een geladen atmosfeer. Toen de hamer van de veilingmeester viel, barstte de stomverbaasde zaal uit in een lang aanhoudend applaus. Dat is normaal alleen gebruikelijk bij bijvoorbeeld de verkoop van een impressionistisch schilderij, aldus een woordvoerder van Chris ties. Het vergulde en gelakte koperen instrument kwam in het bezit van Edgar Mannheimer uit Zurich, een handelaar in klokken en wetenschappelijke instrumenten. Hij bood telefonisch en won de strijd om het 21,5 centimeter grote instrument van een representant van een Duits museum, die in Londen aanwezig was.

“Het is het beste stuk dat op de markt kwam in de afgelopen twintig jaar” , aldus de nieuwe eigenaar in de Britse krant Daily Telegraph. “Die f. 60000 waren een belachelijke schatting. Mensen die de zeldzaamheid van het instrument inzien, weten het op zijn waarde te schatten. Ik heb er een goede prijs voor betaald.”

Reageer op dit artikel