nieuws

Meer compressoren van Atlas Copco uitgerust met Mercedes dieselmotoren

bouwbreed

Ongeveer een jaar na de introductie van de eerste modellen heeft Atlas Copco zijn nieuwe serie transportabele compressoren, aangedreven door een Mercedes-Benz dieselmotor, verder uitgebreid met nog eens vijf modellen.

Door toepassing van de stille en vooral zuinige Mercedes dieselmotoren wordt volledig voldaan aan alle uitlaatgassen- en geluidhinder-eisen zoals vastgelegd in de nieuwste EGmilieuwetgevingen.

Turbo

Van de vijf nieuwe modellen mobiele compressoren zijn er drie uitgerust met een Mercedes V6, een watergekoelde dieselmotor die een vermogen heeft van 206 kW. Deze motor, van het type OM441 LA, is voorzien van een turbo met interkoeler en kent een toerental van slechts 1600 omw/min.

De modellen waar deze motoren zijn ingebouwd, hebben de type-aanduiding XAS 495 Md die 28,8m3/min perslucht levert bij een werkdruk van 7 bar; de AXMS 445 Md met een capaciteit van 26,1m3/min perslucht bij 8,6 bar en de XAHS 365 Md met een capaciteit 21,2m3/min perslucht bij 12 bar werkdruk. De twee overige modellen compressoren zijn uitgerust met de al in de eerste serie ingebouwde Mercedes turbo-dieselmotor van het type OM 366LA met waterkoeling. De type aanduidingen van deze modellen zijn de XAS 405 Md en de XAMS 295 Md met een capaciteit van respectievelijk 23,4 en 16,8m3 /min bij een werkdruk van 7 respectievelijk 8,6 bar.

Kenmerkend voor deze vijf nieuwe modellen is hun zuinige brandstof- en smeerolieverbruik en een extra lange levensduur van het schroefcompressie-element dankzij een aanpassing van het specifieke gebruikspatroon van dit soort compressoren.

Robuust

Opvallend is tevens de robuuste en functionele vormgeving.

Vermindering van het aantal losse delen zorgt voor een sterkere constructie van frame en omkasting, zodat de compressoren extra goed zijn beschermd tegen ruwe behandeling tijdens manoeuvreren en transport. Ze zijn daarnaast voorzien van een van binnenuit bereikbaar hijsoog en de carrosserie is ten behoeve van een lange levensduur behandeld met een kataforese-procede.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels