nieuws

In Elsevier wordt de besluitvorming over de …

bouwbreed Premium

In Elsevier wordt de besluitvorming over de aanleg van de Hoge-Snelheidslijn in Nederland vergeleken met die in Frankrijk. Een wereld van verschil, zo blijkt. Waar Frankrijk al in 1984 had ervaren dat hun Train a Grande Vitesse een goudmijn is, zei de toenmalige Nederlandse minister Kroes van Verkeer en Waterstaat in dat jaar dat ons land niet geschikt is voor dergelijke treinen: “De grond is te drassig en de aanleg van een speciale lijn is te duur.” later draaide ze weliswaar bij. Momenteel ligt het Nederlandse aandeel voor de HSL onder een spervuur van berekeningen en technische verklaringen. De komende maanden moet het Kabinet een besluit nemen en de HSLnota opnieuw indienen. Daarna begint de advies- en inspraakronde opnieuw.

Is de gevestigde politieke orde in Washington Bill Clinton werkelijk al beu? Of is zij hem, op haar eigen manier, alleen maar aan het testen? Vrij Nederland probeert op de vragen een antwoord te vinden. Het blad vindt het vanzelfsprekend dat iedere nieuwe president van de Verenigde Staten de eerste maanden na zijn benoeming hinderlijk wordt gevolgd door het politiek establishment en de media. Bij Clinton gebeurt dat echter wel heel hinderlijk. Goed, hij zit natuurlijk in de problemen:uitblijvende benoemingen, Bosnie, en nu weer ‘hairgate en de reisbureau-affaire. Maar is dat genoeg reden om hem zo ongenadig op zijn huid te zitten? De enige manier waarop hij het nog goed kan maken is als hij een grote slag slaat. En snel.

‘Wiegel spreekt’, zo kondigt HP/De Tijd aan op zijn voorpagina. In een interview bespreekt hij de huidige stand van zaken in de Haagse poli tiek.

6 is ‘een drieslag van ongewisheden’ als het om verkiezingen gaat, zo vindt hij. Zo is het maar de vraag of de mensen hetzelfde reageren in het stemhokje als wanneer ze het papiertje van een opiniepeiler moeten invullen. “Verder weten we niet hoe het electoraal uitpakt als D66 gaat meeregeren. En we weten helemaal niet hoe het uitpakt als Van Mierlo er genoeg van heeft en een andere figuur naar voren treedt.” Wiegel zegt verder te vaak een sfeer te proeven in politiek Den Haag van:we moeten maar eens van het CDA af. “Negatieve drijfveren werken echter niet in de politiek.”

De ontknoping is duidelijk en pijnlijk. De wereld heeft de Bosnische Serviers de overwinning gegund, aldus Hervormd Nederland in zijn commentaar. Er wordt geknarsetand, maar daarmee kan niet ongedaan worden gemaakt dat de zogenoemde etnische zuivering nagenoeg haar beslag heeft gekregen en de resterende moslimbevolking in reservaten wordt opgeborgen. Zeventig procent van het grondgebied is in handen van van de Bosnische Serviers en er is geen sprake meer van teruggaven van veroverd gebied, hoewel het plan Vance-Owen nog uitging van een reductie tot 43 procent. De morele basis van de internationale gemeenschap is naar een nieuw dieptepunt gezakt, aldus het blad.

Hoewel Denemarken nu toestemt met de ratificatie van het verdrag van Maastricht zijn de problemen in Europa nog lang niet voorbij, zo signaleert Time. Slap politiek bestuur, recessie en hoge werkloosheid vormen nu eenmaal geen goede basis voor de eenwording. Met inmiddels vier landen (Noorwegen, Zweden, Finalnd en oostenrijk) die weigeren te ratificeren, zijn de regels van de Europese Commissie aan herziening toe, zo vindt het blad.

Reageer op dit artikel