nieuws

Fiscale aftrek onderhoud woning van de baan

bouwbreed

Het PvdA-voorstel om de onderhoudskosten aan de eigen woning aftrekbaar te maken van de inkomstenbelasting is donderdagavond in de Tweede Kamer ten grave gedragen. PvdA-fractievoorzitter Woltgens trok tijdens het debat over de voorjaarsnota het wetsvoorstel in.

Enige tijd geleden bleek al dat het kabinet weinig ziet in het PvdA-voorstel, dat fractievoorzitter Thijs Woltgens op een spreekbeurt in Hoorn voor het eerst lanceerde. Na een aanvankelijke enthousiasme dat het plan ontving, waarop de socialisten een voorontwerp van wet maakten, ebde het draagvlak weg.

Vooral om de onzekerheid voor betrokkenen, zowel eigenaars van woningen als het bouwbedrijfsleven, weg te nemen, trok fractievoorzitter Woltgens het voorstel tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in.

Dat deed hij nadat in de Twee de Kamer weinig enthousiasme voor het initiatief van de sociaal-democraten kon worden geconstateerd. CDA-fractievoorzitter Brinkman zei dat zijn fractie zich ‘urenlang’ over het voorstel van de coalitiepartner had gebogen.

“Het voorstel lijkt aantrekkelijk, maar heeft zijn schaduwkanten.” Brinkman noemde in dat verband de fraudegevoeligheid. Bovendien heeft ervaring met een soortgelijke maatregel gedurende de jaren tachtig volgens Brinkman aangetoond dat er slechts een gering positief effect van uitgaat op de werkgelegenheid.

De VVD-fractie toonde zich eerder dit jaar direct al sceptisch over het voorstel. Woltgens toonde zich nogal gepikeerd door de kritische ontvangst die zijn aanvankelijk met enthousiasme begroette voorstel van de kant van de regering en andere fracties ten deel viel. “Ik heb het idee dat dit hele goede idee er niet doorkomt omdat het van de PvdA komt.”

Reageer op dit artikel