nieuws

Deen ontwerpt woning voor allergielijders

bouwbreed Premium

De Deense deskundige op het gebied van allergien dr. J.

Korsgaard heeft een woning ontworpen waarin het voorkomen van allerlei lichamelijke aandoeningen tot een minimum worden beperkt. Het bedrijf E.K.B. Massivhaus uit Dusseldorf wil in de wijk Gerresheim van dezelfde gemeente een dergelijke woning bouwen. Het plaatselijk bestuur stelde hiervoor een locatie beschikbaar.

Korsgaard ontwierp zijn woning voor mensen die lijden aan astma, huiduitslag en ademnood. Volgens hem ontstaan deze aandoeningen door huismijten die voorkomen in vloerbedekking, gestofeerde meubelen en bedden. Korsgaard schat dat ongeveer 40 procent van de mensen tussen de 30 en 40 jaar met door mijten veroorzaakte ziektes kampt. De woning van Kors gaard is zodanig ontworpen dat de mijten afsterven. Dat gebeurt door het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid tot 45 procent. Een speciaal ventilatiesysteem moet een optimaal binnenklimaat teweeg brengen. Met deze voorzieningen treedt bij ongeveer 80 procent van de genoemde groep geen klachten op.

Massivhaus bouwt Korsgaards woning uit ecologische materialen en bracht enkele verbeteringen aan in de ventilatie.

Vergeleken met traditioneel gebouwde woningen ligt de prijs zon 10 tot 15 procent hoger. De Dusseldorfse aannemer hoopt vooral in het oosten van het land kopers te vinden omdat de toestand van het milieu daar bij veel mensen allergieen veroorzaakt(e). Het bedrijf richtte daarvoor de dochteronderneming Fundamenta Baupartner op. Een groot aantal individuele deelnemers kan de kennis van zaken van Massivbau in praktijk brengen. Door middel van franchising hoopt men de afzet verder te vergroten.

Reageer op dit artikel