nieuws

Databank ontsluit Cobouw-bestanden

bouwbreed Premium

Cobouw is sinds 1 mei aangesloten bij de Nederlandse Persdatabank (NPD). De NPD is de enige databank in ons land waar gezocht kan worden in redactionele bestanden van kranten. Zo biedt de Nederlandse Persdatabank onder meer onderdak aan de bestanden van het ANP, NRC Handelsblad, Trouw, het Parool, en enkele grote perscombinaties. De Cobouw-abonnee die toestemming heeft om in de Cobouw-bestanden te zoeken kan eveneens terecht in de files van deze andere kranten.

De Nederlandse Persdatabank kan op een eenvoudige manier benaderd worden met behulp van een personal computer, een modem en een telefoonaansluiting. Verder is een toegangscode en een wachtwoord noodzakelijk. Lezers van Cobouw, die gebruik willen maken van de mogelijkheid om in de databank te zoeken in de redactionele bestanden, dienen zich aan te melden bij Johan Schot van de afdeling Lezersservice. De NPD neemt na de aanmelding contact op om de voorwaarden te bespreken en te zorgen voor de benodigde inlogcodes. Ook kan vrijblijvend een demonstratie aan huis verzorgd worden.

De meeste van de vijftien verschillende databestanden in de NPD zijn voor een ieder toegankelijk. Dat geldt niet voor het Cobouw-bestand. Cobouw heeft er voor gekozen om de redactionele bestanden alleen voor de eigen abonnees toegankelijk te maken. De Cobouwlezers ke echter wel, als ze zich hebben aangemeld, zoeken in de andere bestanden.

De Cobouw-informatie omvat alle redactionele bijdragen sinds 15 december 1992. Vanaf die datum is de gedigitaliseerde informatie overgedragen en beschikbaar, met dien verstande dat de krant van vandaag pas morgen in de databank komt. Dat is niet erg want die krant is als krant beschikbaar bij de abonnee.

Het raadplegen werkt met een zogeheten ‘full text retrieval system’. Daarmee ke alle woorden die in de databank zitten als trefwoord benaderd worden. Door combinaties te maken van woorden die zeker in de tekst voorkomen is het desbetreffende artikel snel op te sporen.

Bijvoorbeeld twee weken terug werden drie huizen in de Haagse Schilderswijk zeventig meter verplaatst. In dat verhaal komen uiteraard de woorden ‘huizen’ en ‘verplaatsen’

voor. Als er dan ook gezocht wordt op ‘huizen en verplaatsen’ komt het verhaal naar voren. Het is natuurlijk ook mogelijk series van verhalen in te zien.

Zo kan er een verzameling gemaakt worden van alles wat er geschreven is over een bepaald produkt of over een bepaalde techniek. Deze series verhalen zijn dan over te halen naar de eigen computer met behulp van de gebruikte communicatiesoftware. De Nederlandse Persdatabank is 24 uur per dag beschikbaar.

Reageer op dit artikel