nieuws

Bouw Verenigde Staten loopt opnieuw terug

bouwbreed

In maart zijn voor de tweede achtereenvolgende maand de bouwactiviteiten in de Verenigde Staten gedaald en wel met 3%. Volgens F.W. Dodge was deze verslechtering voornamelijk het gevolg van de achteruitgang met 8% in de woningbouwmarkt.

Vooral in het noordoosten van de VS hebben zware winterstormen toegeslagen, vandaar dat in deze regio de cijfers kelderden:de waarde van aanbestede bouwpoen daalde daar met 24%, de daling in de andere regios was beduidend minder.

De daling van de bouwmarkt had erger ke zijn, als de activiteiten in de niet-residentiele bouw in maart niet vrijwel gelijk waren gebleven aan februari (-1%) en als de openbare en utiliteitsbouw niet iets was gestegen (3%).

Activiteiten in de weg- en waterbouw stegen met 4% in maart vergeleken met de voorafgaande maand. De meeste activiteiten waren in de bouw van wegen en systemen voor wateraanvoer. Volgens Robert A. Murray, vice president voor economische zaken van Dodge, zal de wegenaanleg “een van de sectoren van de bouwindustrie blijven waarvoor we dit jaar groei verwachten.” Dat optimisme is echter wat gedaald nadat de Senaat het pakket voorstellen voor economische stimulering van president Clinton verworpen heeft. De bouwindustrie had veel van die maatregelen verwacht; president Clinton had plannen om veel nieuwe openbare werken aan te besteden om zo veel mensen snel aan werk te helpen.

Aan het einde van het eerste kwartaal van 1993 blijkt de niet-gecorrigeerde totale waarde van alle bouwactiviteiten in de VS 2% minder te zijn dan in dezelfde periode in 1992. De daling was vooral te merken in het Westen (-11%), het Noorden/Centrale deel van Amerika (-10%) en het Noordoosten (-9%). De Zuidatlantische en de Zuid/Centrale regios deden het beter en stegen respectievelijk met 13% en 9% . Door al deze dalingen staat de algemene Dodge Index, die voor de invloed van de seizoenen wordt bijgesteld, nu op 94, vergeleken met 97 in februari en 102 in januari.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels