nieuws

Belgisch Besix neemt Halle-West Bau over

bouwbreed

De Belgische bouwonderneming Besix heeft het bouwbedrijf Halle-West Bau te Halle in de vroegere DDR overgenomen. Besix behoort tot de holding Belgische Betonmaatschappij (BBM) en heeft het Oostduitse bedrijf gekocht van de Treuhandanstalt, de instelling die zich bezighoudt met de privatisering van de vroegere Oostduitse staatsbedrijven.

Halle West-Bau, dat is gespecialiseerd in woning- en industriebouw alsmede in renovatie en restauratie, is goed voor een jaaromzet van ruim f. 27 miljoen, die Besix volgend jaar wil opvoeren tot circa f. 55 miljoen. Het bouwbedrijf werkt momenteel vooral als onderaannemer voor Westduitse bedrijven.

Besix geeft personeel van het overgenomen bedrijf in Belgie een opleiding en stuurt zelf specialisten naar Halle die hun know-how daar ter beschikking stellen aan het Oostduitse bouwbedrijf zodat het snel grote bouwwerken zal ke uitvoeren. Besix heeft tegenover de Treuhandanstalt ook de verplichting op zich genomen om in de komende tien jaar voor een bedrag van ruim f. 22 miljoen te investeren in nieuw materieel.

Niet bekend

Daarnaast heeft het de werkgelegenheid moeten garanderen en de belofte moeten doen dat het het Oostduitse bedrijf nieuw leven zal inblazen.

le-West Bau telt 320 werknemers onder wie vijftig ingenieurs en administratieve krachten alsmede een dertigtal jongeren, die er een speciale opleiding volgen.

Besix is van plan om vanuit Halle verdere contacten te leggen met andere landen in OostEuropa.

Maar eerst komt de Oostduitse markt aan de beurt voor eventuele verdere uitbreiding van activiteiten. Halle is een stad met 300000 inwoners, ligt op 35 kilometer van Leipzig en is het centrum van de chemische industrie van de vroegere DDR. Het industriegebied bij Halle moet dringend worden gemoderniseerd; er heerst op grote schaal milieuvervuiling en een van de eerste opdrachten is dan ook om die vervuiling drastisch terug te dringen door saneringswerken.

Reageer op dit artikel