nieuws

ABK 90 van Peiner noviteit bij GIS Bouwmachines

bouwbreed

Het grote machinenieuws in de stand van GIS Bouwmachines BV op de Vakbeurs Bouwmachines vormt de kersverse Peiner autokraan ABK 90. Behalve uitvoerige informatie over deze machine en andere kraanmodellen zal men bij GIS eveneens ke vernemen dat dit bedrijf binnenkort het Udense achter zich gaat laten.

Met ingang van 1 juli zullen de activiteiten vanuit de vroegere vestiging van het, helaas roemloos gestorven, kranenbedrijf Munsters te Erp worden gevoerd. Tegelijkertijd zal GIS de bedrijfsnaam wijzigen en in het nieuwe logo de letters GIM gaan voeren.

Insiders zullen begrijpen dat de M staat voor Munsters.

Voluit gaat GIS nu heten, GISMunsters BV, Erp. Immers, produktie en revisieactiviteiten rond de Munsters kranen blijven in aangepaste vorm doorgang vinden. GIS Bouwmachines heeft met de integratie van Munsters in de GIS organisatie, zich voor de nazorg garant gesteld toen de rechten van Munsters bij het faillissement van het Erpse kranenbedrijf werden overgenomen. De activiteiten van GIS rond de Munsters kranen vinden overigens reeds vanuit Erp plaats, daar Uden hiervoor onvoldoende mogelijkheden bood.

Vijf Munsters kranen uit vroegere leveringsopdrachten zijn hier nog in wording. Volgens de heer Heystek, sales manager van GIS BOuwmachines, blijven bovendien voor de echte liefhebbers de Munsters autokranen op aanvraag leverbaar.

Overeenkomst

De kraanactiviteiten van GIS, of zo men al wil GIS Munsters BV, blijven niet tot dit materieel beperkt. Onlangs is met de Duitse producent Peiner Hebe- und Transportsysteme GmbH uit Trier een licentieovereenkomst getekend waarin vastgelegd dat GIS-Munsters, volgens Peiner patent kranen mag bouwen. Met deze overeenkomst kan door de pro duktieaciviteiten van GIS sneller aan de vraag, naar met name de Peiner autokraan ABK 60, worden voldaan.

Op de Vakbeurs Bouwmachines is GIS Bouwmachines met enkele representanten uit dit programma vertegenwoordigd. Getoond worden onder meer de kraanmodellen ABK 60/1 en SMK 203/1, verbeterde uitvoeringen van de reeds langer bestaande machines ABK 60 en SMK 203 maar met verlengde giekconstructie, alsmede de Munsters vierassige autokraan MT 30-36 en blokkenstelmachine HLD 310.

5 ton

Een belangrijke noviteit vormt echter de nieuwe Peiner ABK 90, een vier-assige autokraan met een grootste hijsvermogen van 5000 kg.

De kraanonderwagen huisvest een DAF 268 kW dieselmotor die voor de rijbeweging zijn vermogen overdraagt op de twee achterassen. Van de vier assen zijn bovendien de assen 1, 2 en vier stuurbaar uitgevoerd. De ABK 90 komt tot een haakhoogte van maximaal 28,0 meter. Met 30 gr toppen zelfs tot 50 meter.

Het grootste bereik ligt op 42 meter waarbij een last tot 1100 kg is te hanteren. Bij een vlucht van 30 meter is nog een belasting tot 2350 kg toegestaan. Voor een goede stabiliteit werkt de kraan met een contragewicht van 16000 kg.

Het totale machinegewicht bedraagt 48 ton.

Reageer op dit artikel