nieuws

Ondergrondse opslag aardgas in Grijpskerk

bouwbreed

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de Gasunie gaan in Grijpskerk een ondergrondse opslag voor aardgas aanleggen. Dat gebeurt bij het gasveld in die gemeente dat in oktober in produktie wordt genomen.

Het gasveld werd in 1990 ontdekt. Het bevat 10 miljard meter gas. De plannen vergen een investering van f.1 miljard. De nieuwe installatie moet in 1996 in gebruik worden genomen.

De installatie bij Grijpskerk wordt de tweede ondergrondse gasopslag in ons land. Bij het Drenthse Langelo (gemeente Norg) wordt eveneens een ‘gasstad’ ingericht voor opslag van aardgas.

Op termijn zullen op nog meer plaatsen in Nederland soortgelijke opslagplaatsen worden ingericht om een ongestoorde gasleverantie te ke garanderen. Deze buffervoorraden zijn nodig in verband met de pieken die ke ontstaan bij strenge winters of bij storingen in de bestaande installaties.

Reageer op dit artikel