nieuws

Ondanks malaise materieelmarkt opdracht van ruim f. 3 miljoen

bouwbreed

Er was afgelopen zaterdag in Zevenbergen even niets te bespeuren van de malaise waarin de afzetmarkt van grondverzetmaterieel zich bevindt. Op de vuilstortplaats daar droeg Geveke namelijk zeven grondverzetmachines officieel over aan Rasenberg Wegenbouw BV. De totale waarde van dit materieel ging de f. 3 miljoen te boven.

Het stadsgewest Breda omvat 21 gemeenten waarvan Breda, Oosterhout en Etten-Leur de grootste zijn. Om het afval uit deze gemeenten op een verantwoorde wijze te storten, is er een vuilstort aangelegd ter grootte van 32 ha, gelegen aan de A17 Rotterdam-Roosendaal, op het grondgebied van de gemeente Zevenbergen. Op dit terrein wordt de komende vier jaar het huisvuil en het gekwalificeerde afval van bedrijven en gemeenten van het stadsgewest gestort.

Dit betekent dat hier iedere dag zon 1500 a` 1600 ton afval wordt verwerkt dat door middel van ongeveer 180 vrachten wordt aangevoerd. Als dan over vier jaar de stort wordt gesloten omdat deze vol is dan zal hier een berg liggen bestaande uit 1,6 miljoen ton afval dat op verantwoorde wijze is verwerkt.

Logistiek Gedurende deze vier jaren zal het Bredase aannemingsbedrijf Rasenberg Wegenbouw BV de logistiek op de stortplaats verzorgen. Het aanbieden van 180 vrachten per dag zou problemen opleveren als ieder zijn vrachtje afval naar de feitelijke stort zou vervoe ren. Bovendien kan er dan van controle op

kwaliteit van het afval geen sprake zijn. Om dit te voorkomen heeft men op de stort te Zevenbergen een centrale aanvoerhal gebouwd waar alle te storten afval wordt gelost. Vanaf deze plaats wordt met behulp van eigen materieel het afval verder getransporteerd.

Voor het vervoer van het afval op dit traject heeft Rasenberg twee Caterpillar D350D dumpers ingezet, die volledig zijn aangepast aan het te vervoeren materiaal. De verhouding omvang/gewicht van het te storten materiaal is zodanig dat de dumpers uitgerust zijn met een ‘lightmaterial’-bak die is opgebouwd door bakkenbouwer P.Ruizenveld. De bakken, die langer en breder zijn dan de normale uitvoering en daarnaast zijn uitgerust met extra kleppen hebben een inhoud van 70m3.

Dumpers Nadat deze dumpers hun lading hebben gelost, wordt deze verder verwerkt. In eerste instantie door een nieuwe Cat 325L hydraulische graafmachine in overslag uitvoering.

Dit betekent voor deze machine dat zij een bereik heeft van 13,4 meter, de graafarm is uitgerust met een poliepgrijper terwijl de cabine ruim een meter hoger geplaatst staat.

Daarnaast werkt een kleinere Cat 206B mobiele graafmachine die eveneens is uitgerust met een poliepgrijper.

De verwerkingseenheid wordt tenslotte gecompleteerd met een Cat 926E wiellader.

Na de spreiding van het afval wordt deze tenslotte verdicht door twee Cat 826C vuilverdichters.

Reageer op dit artikel