nieuws

Grootste Engelse bouwer Tarmac duikelt in rood

bouwbreed

De verliezen van het bouwconcern Tarmac zijn tot een astronomische hoogte gestegen. Deze grootste Engelse bouwer sloot het boekjaar 1992 af met een negatief resultaat van Bpnd 350,3 miljoen.

Over 1991 werd nog een winst voor belasting gerealiseerd van Bpnd 21 miljoen.

De problemen van Tarmac, volgens de Europese Cobouw Top 100 nummer 6, betreffen de ontwikkeling van huizen en commercieel vastgoed. Vanwege de slechte markt heeft de onderneming een reservering moeten treffen van Bpnd 217 miljoen. Daarnaast heeft Tarmac gemeld om binnen twee jaar alle risicovolle ontwikkelingen te zullen stoppen. De kernacti viteit wordt weer bouwen en het leveren van bouwmaterialen.

Van de zes divisies leden er twee verliezen. Tarmac had grote moeite met de verkoop van bouwmaterialen. Op deze activiteiten werd een verlies geleden van Bpnd 2,9 miljoen in 1992. Op het bouwen van woningen, dus niet de ontwikkeling daarvan, werd winst gemaakt. Het resultaat was Bpnd 38,6 miljoen (Bpnd 56,4 miljoen).

Om op termijn weer in de plus te komen voert de onderneming de ene na de andere reorganisatie door. Inmiddels zijn al 10.000 arbeidsplaatsen verdwenen. De produktie capaciteit van bijvoorbeeld betonmortel is al met 15 procent teruggebracht en een aantal vestigingen in het Zuiden en midden van Engeland is gesloten.

Reageer op dit artikel