nieuws

Geveke presenteert nieuw materieel in Nederland

bouwbreed

In de zandput ‘de Geffense Bosjes’ heeft Geveke Zwaar Materieel voor de Nederlandse markt het nieuwe Caterpillar materieel gedemonstreerd.

Op de introductiedag van Geveke Zwaar Materieel konden bezoekers kennismaken met de geheel nieuwe vacuum tegelvlijer die was gemonteerd op het vorkenbord van een SHS631 zwenklader.

Daarnaast toonde men een nieuw aanbouwapparaat voor de kortgeleden geintroduceerde Schaeff zwenklader SKS 631. Tussen het nieuwe materieel ontwaarden wij twee al wat oudere (1992) Caterpillar graafmachines die hier niet of nauwelijks bekend zijn.

Uiteraard waren van de machinelijn ‘wielladers’ de in Malaga geintroduceerde 918F en de IT18F als testprimeur aanwezig. Daarnaast de al weer wat oudere 936F. Uit de graafmachinelijn stonden beschikbaar een 206BFT en 212BFT mobiele graafmachines, de kleine rupsgravers E70B en E110B en uit de nieuwe 300 familie de 320L en de 330 L rupsgravers.

Een opmerkelijke verschijning was de E70B die in bruikleen stond van eigenaar Coppelmans. Opmerkelijk omdat men deze in Japan gebouwde machine nauwelijks in Nederland kan aantreffen, ofschoon de introductie ervan reeds tijdens de Bauma ’92 plaatsvond. De E70B maakt deel uit van een serie kleine rupsgraafmachines die aan de onderzijde van het leveringsprogramma zijn toegevoegd en waarmee Caterpillar voornamelijk een markt zag in het zogenaamde COSA-gebied (Europa, Afrika en het Midden-Oosten) met een accent op de oude Oostbloklanden.

De machines E70B, E110B en E120B, behoren tot de klassen tussen zes en veertien ton. Ze zijn zeer compact gebouwd, gebruiksvriendelijk en de onderhoudskosten (zeer belangrijk voor deze doelgroepen) zijn laag. De machines zijn voorzien van viercilinder dieselmotoren. De E70B heeft eem Mitsubishi van 59 kW terwijl beide andere machines zijn uitgerust met een Cat-motor van 63 kW. Het hydraulisch systeem is belastingafhankelijk, terwijl er elektronische systemen zijn om de machine onder ‘work’- of ‘powermode

te laten functioneren. Daarnaast hebben de machines een automatische toerentalregeling die de motor terugschakeld naar stationair wanneer er geen hydraulisch vermogen gevraagd wordt. De machines zijn ontworpen om werkzaamheden uit te voeren op plaatsen waar weinig ruimte is zoals bijvoorbeeld stadscentra.

De twee grootste machines zijn uitgerust met een monoblok-giek, waarbij uit verschillende graafarmlengten gekozen kan worden. De kleine E70B is daarnaast leverbaar in de uitvoering waarin hij aanwezig was in de Geffense zandput:met een off-setgiek, waarmee op 120 cm uit het midden van de machine gewerkt kan worden.

Schaeff Van producent Schaeff waren uiteraard ook diverse modellen aanwezig, zoals de wielladers 821A, 831A en de 841A. Daarnaast de mobiele graafmachine HML20 en de nieuwe zwenklader van Schaeff, de SKS631. Deze te machine was voorzien van een primeur in de vorm van een vacuum zuignap voor het vlijen van (grotere) tegels. Bij de kleinere wielladers waar soortgelijke installaties aan de graafarm wordt bevestigd, was de door het hydraulische systeem van de zwenklader aangedreven vacuum-unit gemonteerd op het vorkenbord van de zwenklader. De vacuum vlijer is ontwikkeld en gebouwd door Hamevac BV te Heemstede.

Reageer op dit artikel