nieuws

Geldboetes geeist voor bedrijfsongeval Schiphol

bouwbreed

Officier van justitie mr. C. van Spierenburg bij de rechtbank in Haarlem heeft wegens dood door schuld tegen vier mannen geldboetes van f. 3000 tot f. 10000 en drie maanden voorwaardelijke hechtenis geeist.

Het viertal zou verantwoordelijk zijn voor de dood van een twintigjarige elektromonteur, op 10 april 1991 op de luchthaven Schiphol. Het slachtoffer werd geelektrocuteerd tijdens werkzaamheden in een hoogspanningsput. De monteur werkte aan de verlichting van een taxibaan van de luchthaven. Hij kreeg 5000 Volt door zijn lichaam en overleed onmiddellijk.

Het ongeluk kon gebeuren doordat de veiligheidsvoorschriften niet werden nageleefd. De partijen die bij het werk waren betrokken, stapelden fout op fout, zo bleek tijdens de zitting. Volgens enkele verdachten was van hogerhand bepaald dat ‘savonds en ‘snachts van de geldende veiligheidsvoorschriften moest worden afgeweken.

Justitie heeft de 37-jarige W.

K. (Kaatsheuvel), de 37-jarige H.L. (Ankeveen), de 43-jarige A.W. (Rotterdam) en de 43-jarige G.K. (Nieuw Vennep) gedagvaard in deze zaak. Het zijn respectievelijk een collega van het slachtoffer, een deskundige van een dochterbedrijf van de luchthaven Schiphol en twee opzichters van een projectmaatschappij.

Volgens Van Spierenburg hebben de vier zich niet aan hun taak gehouden. Als dat wel was gebeurd, had het ongeluk volgens hem ke worden voorkomen. De officier van justitie meende dat het ongeval mede is veroorzaakt door de snelheid waarmee er op Schiphol moet worden gewerkt.

Hij was daarom van oordeel dat de veiligheid van werkmensen in dit geval is opgeofferd aan de economische belangen van Schiphol. Alle verdachten bestreden schuld te hebben aan het ongeluk. Zij wasten hun handen in onschuld of wezen een beschuldigende vinger naar een ander.

Hun raadslieden concludeerden allen tot vrijspraak.

De uitspraak is 27 april.

Reageer op dit artikel