nieuws

Zwevende gietvloer weert geluid

bouwbreed

De toekomstige bewoners van de park-appartementen in Nieuw-Sloten te Amsterdam zullen weinig van hun buren horen. Tenminste niet via de vloeren. Uit geluidmetingen is gebleken dat de lucht- en contactgeluidisolatie ruimschoots boven het niveau van het Bouwbesluit liggen. Dit is deels toe te schrijven aan de zwevende gietdekvloer.

De constructie bestaat uit een 200 mm dikke breedplaatvloer.

Daar overheen is een egaliseerlaag aangebracht van 30 mm schuimbeton. Daarin is een deel van de horizontale leidingen opgenomen. Als verende tussenlaag is gekozen voor een nieuwe versie van Miofol AVS, een pe-schuim (dikte 10 mm) met een rug van pe-folie.

Van dit materiaal zijn tevens de kantstroken gemaakt.

De hoge dampdichtheid van Miofol AVS zorgt ervoor dat er nagenoeg geen damptransport vanuit de ondergrond via de gietvloer naar boven plaats vindt. Zonder verdere voorzieningen is het mogelijk om elk type vloerbedekking op de dekvloer aan te brengen, dus ook een erg dampdichte pvcvloerbedekking.

Direct over deze verende laag heeft de afdeling Anhydriet van Voorbij Betontechniek BV uit Wilnis het anhydriet gegoten, tot een gemiddelde dikte van 40 mm. De gietdekvloer is tenslotte geschuurd.

Volgens een woordvoerder van aannemersbedrijf Heijmans Bouw BV uit Alkmaar is dit dekvloerpakket goedkoper dan de oorspronkelijke gekozen opbouw. Daarbij was uitgegaan van een zwevende dekvloer op basis van zand en cement. Als verende tussenlaag was gekozen voor steenwol. Het was de bedoeling in deze laag uitsparingen te maken voor cv- en elektraleidingen. Deze keuze stuitte echter op een praktische beperking.

Niet bekend

Geluidmetingen Nadat in enkele appartementen scheidingswanden waren geplaatst heeft Intronplan BV uit Houten ter plaatse geluidisolatiemetingen verricht.

Daaruit resulteerde een luchtgeluidisolatie-index Ilu van + 11 dB en een contactgeluidisolatie-index Ico. van + 3 dB.

In de eindrapportage heeft het bureau nog enkele kritische kanttekeningen geplaatst. Tijdens de afbouwfase zijn enkele contactbruggen ontstaan, door direct op de zwevende dekvloer de plinten van de woningscheidende wanden te plaatsen. Tevens waren enkele vertikale leidingen direct doorgevoerd zonder ommanteling van geluiddempend materiaal.

Intronplan is er voorts van overtuigd dat vooral de contactgeluidisolatie hoger zou uitvallen indien een dikkere verende tussenlaag was toegepast. Dit zou vooral verbeteringen opleveren in de lagere frequenties, concludeert het bureau uit Houten.

Reageer op dit artikel