nieuws

Vrij Nederland schrijft over de dubieuze …

bouwbreed Premium

Vrij Nederland schrijft over de dubieuze dubbelrollen van Walter Etty. De oud-wethouder van Amsterdam adviseert zichzelf bijvoorbeeld (voor f.2350 per dag) en beveelt zichzelf vervolgens aan voor het uitvoeren van poen.

Het laatste voorbeeld van zijn ‘vestzak-broekzak’-methode is de gunning van de parkeergarage onder het Amsterdamse Museumplein. Er waren commissies die adviseerden en adviesbureaus die nader adviseerden.

Al die organen hadden een persoon gemeen:Walter Etty.

Toeval, zo zegt de oud-bestuurder. Als het allemaal toeval is, is het toch wel een louche toeval, zo concludeert het weekblad.

Nog meer ‘wanbeleid’ wordt beschreven in HP/De Tijd.

Dit weekblad heeft een portret van Rudi Fuchs. ‘Fuchs laat financiele chaos achter’ en ‘Miljoenen schuld Haags gemeentemuseum’ kopten de kranten vorige week. Menig bestuurder zou vanwege het tekort van f.4 miljoen op zijn begroting toch wat bibberig op zijn stoel zitten. Zo niet Fuchs. Hij slaapt er geen minuut minder om. “We hebben toch mooie dingen gedaan? Alleen wist ik nooit wat iets kostte of opbracht.”

Eigenlijk had Fuchs, zo luidt de conclusie, met een gouden lepel in zijn mond en een fortuin op zijn naam ter wereld moeten komen, zodat hij niet veroordeeld was geweest tot een publieke functie en het gebruik van gemeenschapsgeld.

“Als een soort super-maceanas had hij dan ongestoord zijn eigen wereldje geschapen, waarin hij naar hartelust uitgebreide eetfestijnen kon aanrichten voor zijn vrienden-kunstenaars, hen steunend en stimulerend” .

Elsevier laat de ‘Doorbraakbeweging’ aan het woord, een groep jongeren die net als de Club van Schiermonnikoog en Groep-Zeevalking en de Rode Hoed-groep is geboren uit onbehagen over ‘de politiek’.

“Tweemaal eerder in de afgelopen vijftig jaar faalden de pogingen om Nederland ingrijpend te veranderen” , staat in de beginselverklaring van de beweging. De doorbraak die progressieve Nederlanders aan het einde van de oorlog hoopten te realiseren bloedde dood in een nieuwe verzuiling. De ontploffing van het bestel die D66 beloofde bleef uit vanwege de onwil van de traditionele partijen.

“Nu, 25 jaar later, gaan we de doorbraak aan die Nederland op zijn grondvesten kan doen schudden. Als wij het niet doen, wie dan wel” , aldus woordvoerder Remko van Broekhoven van de Doorbraakbeweging.

In het Witte Huis behoort het strikte bewind van Bush voorgoed tot de verleden tijd, zo schrijft Time in een reportage over de ‘frisse wind’ die door het presidentiele hoofdkwartier waait vanwege de benoeming van Clinton. Op de tweede verdieping bijvoorbeeld, waar de communicatie-staf van de president kantoor houdt, is de gemiddelde leeftijd gedaald van 45 naar 25. Waar Bush eiste dat alle vrouwen in het Witte Huis zich in mantelpakje of jurk hulden en heren in pak met stropdas, dragen de vrouwelijke medewerkers nu broeken en lopen de heren in sweaters.

“Het is een complete cultuursverandering, zo zegt een Witte Huis-functionarius die ook onder Bush diende. “Voorheen was ik altijd bang dat ik fouten maakte. Nu werkt het gewoon.”

Reageer op dit artikel