nieuws

Tien architecten ontwerpen woonbuurtje in Nijmegen

bouwbreed

Tien Nijmeegse architecten hebben, los van een poontwikkelaar, maar wel in samenwerking met een aannemer, een woonbuurt met twintig woningen ontworpen rondom het Huis Hatert. Met dit experiment speelt de kring Nijmegen van de BNA in op het stedelijke architectuurbeleid. Dit is momenteel gericht op een hogere beeldkwaliteit van de bebouwing in en om Nijmegen. De plannen inclusief een maquette van het plangebied zijn van 13 tot 22 april te zien in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis.

Architecten werken dikwijls in opdracht van poontwikkelaars. Naar de mening van de Nijmeegse kring bepalen deze zich doorgaans teveel tot hun inzicht van de woningmarkt.

De ontwerpen moeten daaraan worden aangepast. Volgens BNA komen hierdoor mensen, die iets bijzonders zoeken, onvoldoende aan hun trekken.

Vandaar dat de kring de gemeente heeft gevraagd om een stuk grond waarop architecten in samenwerking met een aannemer, maar zonder poontwikkelaar ke bouwen.

De ontworpen woningen zijn gericht op een koperspubliek dat op zoek is naar een bijzonder huis en daar wat voor over heeft.

De stichtingskosten, inclusief 500 m2 grond, het bouwrijp maken ervan en de bouw zelf, belopen dan ook vier ton en meer.

Monument Voor dit experiment heeft de gemeente Nijmegen aan de architecten een stuk grond rondom Huis Hatert ter beschikking gesteld. Deze voormalige versterkte boerderij, die als monument in stand wordt gehouden, ligt aan de Vossendijk. Op het terrein heeft elk van de deelnemende architecten twee woningen ontworpen:vier vrijstaande en zestien twee onder een kap.

Uiteraard zijn onderling afspraken gemaakt over de hoofdvorm, het materiaalgebruik, de kleurstelling en de inrichting van het binnengebied.

Van elke woning is een maquette gemaakt zodat de tentoonstelling straks een maquette van het gehele bouwplan vormt.

Aan het experiment werken mee de architecten:Peter Agterberg, Wim Bekker, Ton van Bergen, Peter Blomjous, Otto van Dijk, Eric Hulstein, Paul Kleinlooh, Bob Meltzer, Wil Meijknecht en Dick Pouderoyen. Aannemer is het bedrijf A. Gerritzen en Zn BV te Nijmegen.

De plattegronden van de bouwplannen zijn op hun gebruikskwaliteiten beoordeeld door de consumentenorganisatie VAC-woonbureau.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels