nieuws

Ook betonvlechter raakt gemechaniseerd

bouwbreed Premium

Bij het maken van wapeningsnetten voor vloeren en andere betonnen constructies worden de ‘handjes’ van de betonvlechter aardig belast. Het onderling bevestigen van wapeningsstaven met behulp van ijzerdraad, het knopen en afknippen ervan vraagt heel wat polswerk. OBS uit Cuijk meent echter dat aan het tijdperk van het handgeknoopte betonvlechten nu definitief een eind gaat komen.

Want zie, ook voor deze vakman doet de ‘machine zijn intrede. OBS brengt sinds kort een handig betonvlechtmachientje op de markt dat elektrisch wordt gevoed door middel van een aan een gordel op de rug gedragen accu. Natuurlijk is het even wennen om de vertrouwde nijptang en het bosje draad te laten voor wat ze zijn en met een vreemd elektrisch apparaat om te gaan. Er zijn zelfs lieden die menen dat het traditionele vlechtwerk sneller gaat dan met dit apparaat. Wanneer de vlechter er aan is gewend gaat het zeker net zo snel, maar de handen en polsen blijven gespaard. Doordat vermoeidheid nauwelijks optreedt zal dat zeker de produktie ten goede komen; belangrijker is evenwel dat ook na vele jaartjes vlechten de polsgewrichten redelijk intact blijven.

Bij het vlechten wordt het draad naar het bindapparaat aangevoerd vanaf een eveneens aan de gordel gehangen spoel. Het apparaat is uitgerust met een elektrisch roterende kop die het draad niet alleen bindt maar tevens op een vooraf ingestelde lengte afkort. Alleen het buigen van het draad om de wapeningsstaven gebeurt nog met de hand. OBS sluit de mogelijkheid niet uit dat ook dit later volledig automatisch gebeurt. Hoewel het apparaat primair werd ontwikkeld voor de vlechter zien ook andere lieden hier, zoals op de Bouwbeurs bleek wel brood in. Met name plafondboeren, maar ook de houtindustrie en makers van hekwerken menen er gemak van te ke hebben.

Reageer op dit artikel