nieuws

In bestek ook afsluiting van de bouwplaats eisen

bouwbreed

“Ik was stomverbaasd” , vertelt timmerman A. v. Z. van het bouwbedrijf Stapelhuis.

“Ik was voor blok 4 van ons woningbouwpo bezig met het uitleggen van planken, waarop een vracht stenen moet komen die morgen wordt aangevoerd. Komt er opeens over de bouw een meisje van zo’n jaar of vijf op me afrennen, huilend. Ze pakte m’n mouw en trok me mee. Achter de opslag van kalkzandsteenelementen lagen twee jongetjes in de modder, met zo’n element van toch ruim honderd kilo op hun benen, compleet in de klem.”

De timmerman is ogenblikkelijk hulp gaan halen, terwijl de opzichter een ziekenhuis waarschuwde. “We hebben het element, het was ook nog half gebroken, voorzichtig van hen weggetild. De ziekenwagen was er gelukkig erg snel. Beide jongetjes hadden beenletsel.

Van het meisje, dat overigens ongedeerd was gebleven, heb ik begrepen dat ze dat blok heen en weer geschud hebben en dat het toen plotseling omviel. Ze werden er door getroffen en raakten bovendien bekneld” , aldus Van Z.

Onder indruk Uitvoerder J. S. van bouwbedrijf Stapelhuis is stevig onder de indruk van het ongeval. “Ik werk hier nu vier weken. Die elementen kalkzandsteen staan hier in grote hoeveelheden, ze zijn voor de binnenspouwbladen. We zitten op deze bouwplaats met een opslagprobleem. Er is alleen een straat aan de voorgevels. De meeste materialen worden daar aangevoerd en ook opgeslagen” , legt hij uit.

Hoewel de afstand tussen openbare weg en de woningen redelijk breed is, liggende materialen die verwerkt moeten worden dikwijls dichtbij de straat. “De bouwlocatie is niet afgezet met hekken. Ja, toen ik hier vier weken geleden kwam, heeft me dat wel verbaasd. Maar ook de andere aannemers die in Weidebroek bouwen, werken zonder afzethekken. Voor de aanvoer en het lossen en opslaan is het natuurlijk ook wel handig” , constateert hij.

“Eigenlijk hebben we hier allemaal steeds te maken met spelende kinderen. Logisch als je bedenkt dat tweehonderd meter verderop de huizen al maandenlang bewoond zijn, maar speelvoorzieningen in deze wijk nog ontbreken. Tja, wat is er dan mooier als speelplaats dan de bouw? Natuurlijk, ik heb ze op kantoor om afzethekken gevraagd. Ik heb toen gewoon geen antwoord gekregen” , aldus de uitvoerder.

Onderzoek De veiligheidskundige van Aboma was, na een telefoontje, de volgende ochtend al op het bouwpo van Stapelhuis. Zijn waarnemingen waren:- nabij de plaats van het ongeval was de opslag van kalkzandsteenelementen getrapt uitgevoerd, in twee lagen gestapeld en rechtop; – het gewicht van een element is volgens de opgave van de fabriek ongeveer 110 kg; – er stonden paaltjes in de grond om omvallen van de buitenste elementen te voorko men, schuin daartegen stonden twee elementen, waarschijnlijk klaar om te worden weggehaald; – het bouwterrein was niet afgesloten met hekken, het was over de totale lengte van de straat (ruim tweehonderd meter) gemakkelijk toegankelijk en in feite noch te bewaken noch te overzien.

De conclusie van de veiligheidskundige was duidelijk: “Het ongeluk met de twee jongetjes kon gebeuren, doordat ze in feite het bouwpo gemakkelijk en ongezien op konden komen. Eenmaal op het terrein hadden ze de gelegenheid met een niet beveiligd opgeslagen kalkzandsteenelement te gaan spelen. Het element kon uit z’n evenwicht worden gebracht. Toen dat gebeurde viel het op de benen van beide jongetjes die daardoor letsel opliepen.”

Het ongeluk zou volgens de veiligheidskundige niet zijn gebeurd, “indien alle kalkzandsteenelementen zo opgeslagen waren geweest dat ze waren geborgd tegen omvallen. Het zou vanzelfsprekend in eerste instantie zijn voorkomen, wanneer Stapelhuis het bouwpo op een doelmatige manier met hekken had afgesloten. Bij bouwpoen van genoemde aard waarbij reeds voltooide en bewoonde woningen dicht in de buurt staan, kan alleen een goede afsluiting kinderen beletten in de bouw te gaan spelen.”

Planningsfout Buiten het officiele rapport om antwoordde de veiligheidskundige desgevraagd: “Het is een ander onderwerp, maar eigenlijk is dit natuurlijk een planningsfout. Als degenen die de wijk laten bouwen ervoor zorgen dat er bij de woningen die worden opgeleverd direct al speelvoorzieningen zijn, geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden, dan is de kans dat ze hun plezier in de bouw zoeken veel kleiner.

Natuurlijk, de bouw blijft trekken maar daarom moet je ook in de bestekken van de aannemers eisen dat ze zorgen voor een perfecte afsluiting. Ongevalspreventie begint achter bureau en tekentafel!”

Bij het verlaten van het bouwpo keert uitvoerder J. S.

net terug van het ziekenhuis waarin de gewonde kinderen zijn opgenomen. Hij is zichtbaar opgelucht: “De beenbreuk lijkt een heel eenvoudige en die andere jongen liep alweer. En wat dacht u? Er komen hekken! Ze belden vanmorgen van het kantoor…”

Adviezen over veiligheid en materieelkeuringen:Aboma, Postbus 141, 6710 BC Ede Tel. 08380-31481, fax 08380-32013

Reageer op dit artikel