nieuws

Geventileerde gevel met betonnen strips

bouwbreed

Uit Oostenrijk komen betonnen strips, die op aluminium profielen worden opgehangen en zo een geventileerde buitengevel vormen. Het systeem is bij uitstek geschikt voor renovatie, maar wordt ook wel bij nieuwbouw gebruikt.

Tot nog toe zijn de strips in Nederland slechts sporadisch toegepast, onder meer bij de bouw van houtskeletwoningen in Renesse en bij de renovatie van woningen in Weert. Ze worden vervaardigd uit zand, cement en kleurpigment door Coloroc GmbH te Wels in Oostenrijk.

De kleuren zijn wit, creme, zand, bruin of terracotta. Het materiaal is niet gewapend.

De Coloroc gevelstrips zijn 60 cm lang en ongeveer 10 cm hoog en worden in dozen van twaalf stuks (30 kg) geimporteerd. De hoofdvertegenwoordiger in Nederland is IJzerman Bouw Equipment te Vught. De betonnen strips worden geleverd met inbegrip van de verticale aluminium montageprofielen en rvs-nagels voor de bevestiging van de profielen op horizontale houten regels. De kosten van het systeem:f. 91 per vierkante meter, als men het in kleine hoeveelheden afhaalt bij een dealer. IJzerman Bouw Equipment benadrukt, dat de prijs bij grote hoeveelheden uiteraard lager ligt.

Volgens een woordvoerder van de importeur gebruikt Multi Home te Uden, fabrikant van onder meer polyester units, het Coloroc-systeem bij de ontwik keling van semi-permanente bungalows. Door het uiterlijk van de Coloroc-gevel krijgen de bungalows een meer permanent karakter. “Renovatie komt echter het meest voor” , aldus de woordvoerder. “Bijvoorbeeld als vervanging van houten betimmering op kozijnen in de gevels van woningen.

Coloroc-gevels vragen vanzelfsprekend minder onderhoud dan houten gevelbekleding.

Dat kan ook bij nieuwbouw reden zijn om voor het Colorocsysteem te kiezen.” In het Duitse Hannover zijn de betonnen strips gebruikt bij de gevelrenovatie van complete flatgebouwen. Het voordeel daarbij is dat de isolatie aan de buitenzijde van de gevel kan worden aangebracht zonder pleisterlaag. De strips zijn constructief niet direct verbonden met de buitenmuur. Het Coloroc-systeem vangt spanningen en oneffenheden dan ook onzichtbaar op. Bij een goede uitvoering is de kans op vochtdoorslag of koudebruggen gering. Het beton draagt bovendien bij aan het opvangen van temperatuurschommelingen.

Achter de Coloroc-gevel bevindt zich een ruimte luchtspouw, zodat de afvoer van damp door de buitenwand geen problemen oplevert. Condensatie in het isolatiemateriaal is uitgesloten, stelt de importeur.

Reageer op dit artikel